Google+
Home / Пчелни продукти / Кои пчелни продукти се прилагат в народната медицина?

Кои пчелни продукти се прилагат в народната медицина?

Още от времето на Хипократ, та до наши дни лечението с пчелни продукти се прилага успешно в народната медицина. Лечението и профилактиката на различни заболявания с пчелните дарове се нарича апитерапия (наименованието идва от „апис” – пчела и „терапия”– лечение).
В народната медицина за лечение се използват всички пчелни продукти – пчелен мед, прополис, пчелен прашец, пчелна отрова и восък.

Лечебните свойства на тези продукти са изключително много, тъй като в тях се съдържат витамини, ензими, хормони, аминокиселини и други, които ги превръщат в естествени антибиотици. Освен, че са изключително полезни за човешкия организъм, пчелните продукти са и много вкусни и почти няма човек на планетата ( освен ако не е алергичен към меда) който да не обожава да си хапва мед.
За какво се използват различните пчелни продукти в народната медицина?
•        Пчелен мед – за лечебната сила на меда се знае от древността и той до днес е незаменима част от нашия хранителен режим. Пчелният мед е богат витамини А, В, С, Е, К, органични киселини, ензими. Медът влияе благотворно върху цялостното състояние на организма, намалява холестерола, повишава количеството на червените кръвни телца, действа благотворно при стомашно – чревни и чернодробни заболявания, нормализира киселинността в стомаха и действа добре при заболявания като гастрит, язви на стомаха и други;
•        Прополис ( пчелен клей) – този пчелен продукт представлява смолисто вещество с горчив вкус и специфичен мирис. В състава на прополиса влизат флавоноиди, алдехиди, органични киселини, аминокиселини, минерални вещества и микроелементи. В народната медицина пчелния клей се прилага за лечение и профилактика на различни заболявания като: отити, фарингити, ангина, бронхити, пневмонии и други. Прополисът има противовирусно, противовъзпалително, противокариесно действие.
•        Пчелен прашец – в тези пчелни продукти се съдържат изключително много полезни за нашия организъм вещества като витамини А, В, С, D, минерали, аминокиселини, протеини, въглехидрати, ензими, флавоноиди, каротиноиди и други. Народната медицина препоръчва приложението на пчелния прашец за подобряването на имунната система, лечението на анемии, диабет, артеросклероза, респираторни заболявания, заболявания на тънкото черво и други.
loading...

Comments Closed

Scroll To Top