Google+
Home / Любопитно / Консумирайте редовно зехтин и намалете наполовина риска от рак на гърдата

Консумирайте редовно зехтин и намалете наполовина риска от рак на гърдата

Учените продължават да трупат данни, че храните са в състояние да влияят върху развитието на рака – някои предпазват от заболяването, други възпират, трети – стимулират растежа му.

Неотдавна бяха публикувани резултатите от изследванията върху жени с рак в млечната жлеза в Гърция, проведени съвместно от Атинския институт по обществено здраве, Атинския медицински университет и Харвардския университет за обществено здраве в Бостън, САЩ.

Продължителни наблюдения били извършени върху 820 жени, болни от рак на гърдата, и 1548 здрави жени. След задълбоченото проучване било установено, че зехтина (маслиненото масло) намалява риска от заболяване от рак.

Проучванията установили, че жените, които консумирали най-много зеленчуци, намалявали с 48 процента опасността да заболеят от рак в млечната жлеза в сравнение с онези, които консумирали най-малко.
Жените, които консумирали най-много плодове, намалявали риска с 32 процента в сравнение с тези, които консумирали най- малко плодове.

Маслото на Средиземноморието

Зехтинът е съществена част от традиционната храна. Но селяните, засаждайки маслинената си горичка, трябва да имат много търпение. Защото през първите седем години маслинените дървета не дават реколта. От седмата до двадесет и петата година количеството на плодовете бавно нараства. След това в продължение на около 75 години реколтата е пълна.

Студено пресовано – горещо желано
За да се извлече маслото от маслините, плодовете първо се измиват в маслинена мелница, после се изчистват от листата и се раздробяват. Ако при пресоването не се използва топлина, което значително би улеснило отделянето на мазнината, се получава студенопресован зехтин. В него растителните съставки в голяма степен се запазват. Оттук и характерно зеленият цвят на този зехтин и специфичният му вкус.

зехтин

зехтин

Видове зехтин
Основен показател за качеството на зехтина е участието на свободните мастни киселини: колкото е по-малко, толкова по-хубав е зехтинът. Известен ориентир са определените от ЕС три класи:

Сортов зехтин екстра – съдържа в 100 грама максимум 1 грам свободни мастни киселини. Този зехтин е винаги студено пресован.
Сортовият зехтин съдържа максимум 2 г свободни мастни киселини на 100 грама.
Зехтинът е смес от сортово и рафинирано (индустриално обработено) маслинено масло с участие на свободни мастни киселини максимум 1,5 г на 100 грама.

Вкусно и полезно

Основната съставка на зехтина – мазнината – е ценна заради съдържанието си: 10 на сто полиненаситени мастни киселини, които понижават високия холестерин.

80 на сто са мононенаситени мастни киселини, които също имат благотворно влияние върху мастите в кръвта. Освен това зехтинът съдържа важни минерали и много витамин Е.

Правилно съхранение
Ако не се съхраняват правилно мазнините, особено студено-пресованите, гранясват. Това може да се избегне, ако се спазват три правила: мазнините не понасят светлина, кислород (от въздуха) и топлина.
Затова никога не ги оставяйте дълго време отворени, съхранявайте ги на тъмно и при температура 10-16° С. Отворената бутилка зехтин употребете за няколко седмици.

Американските специалисти отбелязват, че в Гърция процентът на жените, жертва на това заболяване, бил два пъти по-малък, отколкото в САЩ. Това се отнасяло и за останалите средиземноморски държави.

Д-р Димитриос Трихопулос, епидемиолог от Харвардския университет, участник в научния екип, казва в интервю за печата, че американските жени, които консумират най-много зехтин, консумират много по-малко от този вид мазнина в сравнение с гръцките жени, консумиращи най-малко зехтин.

„Рискът за заболяванията сред американките от рак в млечната жлеза би могъл да бъде намален наполовина – казва той, ако консумират повече зехтин вместо другите мазнини.“

В американската диета зехтинът се използва преди всичко за салати, докато в средиземноморската кухня той е основната мазнина.

Жителите на гръцкия остров Крит – родината на великия гръмовержец Зевс – практически не знаят що е инфаркт или каквито и да било други сърдечно-съдови смущения. Изобщо те рядко боледуват. И ако във Финландия и Съединените щати на всеки 100 000 души умират съответно 386 и 263 души годишно, на остров Крит те са само 7.

Обяснението според окончателното заключение на учените е в особеностите на храненето на петстотин-хилядното население на остров Крит. Менюто на критяни между другото е типично за цялото Средиземноморие.

То се състои от черен хляб, зеленчуци, плодове, включително сушени, кисело мляко, мед, печена риба, много лук и чесън, птиче и малко телешко месо. И главното – чудодейният зехтин, който пречиства човешките кръвоносни съдове.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top