Google+
Home / Лечебни билки / При псориазис и други кожни проблеми използвайте алое

При псориазис и други кожни проблеми използвайте алое

Алоето е род на цъфтящи месести растения, в който влизат около четиристотин вида. Вероятно най-известният и най-често използван в медицината член на рода е Aloe vera. Терминът алое (aloe) често е използван, за да обозначи специфичния вид Алое вера.

В САЩ Алое вера се употребява от ранната 1800 г. най-вече като слабително. Повратен момент настъпва в средата на 1930 г., когато една жена с хронични и тежки дерматити в резултат от лечение с рентгенови лъчи оздравява с помощта на гел от Алое вера. Успехът с тази пациентка насърчава проучвания с други лица, страдащи от радиационни изгаряния.

Ефективността на алоето остава непотвърдена до 1953 г., когато двама американски лекари, С. С. Лушбаух и Д. Б. Хейл, правят убедително проучване, използвайки екстракт от растението за лечение на бета-радиационни поражения при плъхове. Извършени са много експерименти с животни, но съществуват твърде малко данни за степента на ефективност на лечението с Алое вера при човека. Смята се, че то е особено полезно за възрастните и хората с увредено здраве или отслабена имунна система.

Малко растителни продукти са така добре проучени, а също така и считани за толкова полезни като растението Алое вера. От древността то е използвано да поддържа красотата и здравето на кожата.Честа хидратираща съставка в козметичните продукти, то подпомага лечението на повърхностни рани, но не трябва да се използва при дълбоки или хирургически рани или прорези.

Алое вера

Алое вера

Локалното приложение е успешно и при лечение на изгаряния, измръзване, наранявания, радиационни изгаряния, някои видове дерматит, псориазис, порязвания, ужилване от насекоми, язви, ожулвания и други дерматологични проблеми.

Отглеждането на Алое вера у дома е един от най-лесните начини да получите пресен гел за локална употреба. Лесно е да се култивира, изисква само добре дренирана почва, мека температура и по-рядко поливане.

Растението трябва да бъде внесено вътре, ако отвън температурите са по-ниски от 4 °С. То успява да се адаптира и на пълна, и на частична слънчева светлина, но изисква по-често поливане при пълна. Полива се само когато почвата е суха.

За локално лечение с Алое Вера гел трябва да отчупите листо и да го срежете надлъжно, за да достигнете най-вътрешния слой. Гелът може да се изгребе и да се приложи върху областта, която се нуждае от лечение. Останалото се изхвърля, защото бързо губи качествата си. Вътрешната част на листото можете да приложите директно, като го привържете към нараненото място.

Алое вера естествен латекс не трябва да се използва вътрешно от деца или от бременни или кърмещи жени. Този продукт може да предизвика аборт или да стимулира менструацията, както и да премине в кърмата.

Хората, които имат нарушена бъбречна функция, болести на сърцето или стомашно-чревни заболявания, е най-добре да избягват всички продукти, съдържащи Алое вера или антрахинони.

Продължителната вътрешна употреба във високи дози може да доведе до привикване, така че да бъде необходима все по-голяма доза. Всеки Алое вера гел продукт, предназначен за вътрешно ползване, може да бъде замърсен с антрахинони от латексовия слой.

Алое вера не трябва да се съчетава с други слабителни билки, тъй като това може да доведе до прекомерна загуба на калий.
Вътрешният прием на Алое вера гел може да предизвика промени в кръвната захар, така че диабетиците трябва да следят нивото на кръвната захар по време на употреба, особено ако инсулин или други лекарства се използват за контрол на хипергликемията.

Алое Вера може да засили ефекта на кортикостероидите и да даде възможност за намаляване на дозата им.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top