Google+
Home / Лечебни билки / Кои хора не могат да пият чай от овчарска торбичка?

Кои хора не могат да пият чай от овчарска торбичка?

Овчарската торбичка е получила името си заради формата на семенниците си, които приличат на архаични кожени торбички. Растението е познато в цял свят под различни имена, като например овчарска торба, овчарски филиз, дамска чантичка, вещерски торбички, гърмящи торбички, джебчия, сляп плевел, сол и пипер, бедняшки спермацет, бурена на свети Джеймс, бурен-играчка, clappendpouche (Ирландия), bourse de pasteur (Франция) и Hirtentasche (Германия).

 Овчарската торбичка се развива най-добре на слънчеви места с глинеста или песъчлива почва. Но тя е лесно приспособимо растение и може да оцелее и в бедни почви и в частична сянка. Често се среща край пътища, по необработваеми земеделски земи и около градини. Има умерена нужда от вода и може да издържи на краткотрайни засушавания. Размножава се само от семена. В Съединените щати овчарската торбичка се счита за агресивен плевел, който превзема естествената среда и изтласква типичните за Аризона, Калифорния, Хавай, Мериленд, Невада, Юта и Вермонт растителни видове.

Когато се смачка, овчарската торбичка изпуска зловонна миризма, но вкусът на младите листа не е неприятен. Когато кокошките се хранят с овчарска торбичка, жълтъкът на яйцата им става по-тъмен и с по-силен вкус. Млякото на едрия рогат добитък обаче, който пасе овчарска торбичка, придобива неприятен вкус от билката.

 Овчарска торбичка Препоръчва се традиционно за лечение на широк спектър от състояния, особено вътрешно кървене от белите дробове, стомашно-чревния тракт, бъбреците и женската репродуктивна система. Твърди се, че билката е особено полезна при лечение на тежко и продължително менструално кървене (менорагия), неменструално кървене и изхвърляне на съсиреци от матката (например кървене в резултат на маточни фибромиоми), както и кървене след раждане.

Освен това се използва или самостоятелно, или в комбинация с други билки за лечение на предменструален синдром (ПМС). Може да бъде ефикасна и при спиране на кървене от носа.

Приготвяне

Прясната билка винаги е за предпочитане пред изсушения материал. Овчарската торбичка може да се приготвя като чай и да се пие за облекчаване на предменструални синдроми или да се използва външно.

 Чаят се приготвя, като се прибавят 3-5 грама от билката в 150 мл (3/4 чаена чаша) вряща вода. Той може да се пие няколко пъти дневно. Според немски професори средната дневна медицинска доза овчарска торбичка е 10-15 грама. Освен това овчарската торбичка може да се приготви и като течен екстракт. Ежедневната доза на течния екстракт е 5-8 грама.

 Противопоказания

Бременните жени не трябва да използват овчарска торбичка. По всичко личи, че билката увеличава маточните контракции и може да повиши риска от спонтанен аборт. Освен това овчарската торбичка не трябва да се употребява от кърмачки.

Продължителната употреба на овчарска торбичка не е подходяща за хора с хипертония (високо кръвно налягане) или хипотензия (ниско кръвно налягане).

 Странични ефекти

Цялото растение овчарска торбичка е ядивно. Когато се използва за медицински цели в препоръчителната дозировка не се наблюдават странични ефекти. В изследванията, когато се използва инжектиран екстракт, е установено, че големите дози причиняват ускоряване на пулса, утробни контракции и аномалии в кръвното налягане. Овчарската торбичка може да повиши риска от спонтанен аборт, затова не трябва да се използва от бременни

 Взаимодействия

Няма документирани взаимодействия между овчарската торбичка и кое да е фармацевтично лекарство или билково лечебно средство.

loading...

2 comments

  1. Статията не е зле, има няколко много правилни изречения.

    Подрави

  2. Статията направо ме очарова. Продължавайте в същия дух – Браво

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top