Google+
Home / Билкови рецепти / Домашно приготвено билково олио за вкусни салати – лесни рецепти

Домашно приготвено билково олио за вкусни салати – лесни рецепти

Олиото е важен продукт при готвенето. Но тук няма да говорим за олиото, от което се нуждаем при пържене или печене, а за пестеливата му употреба като добавка в салати или зеленчукови сокове. Защото използването на висококачествено билково олио за други цели би било разхищение.

Подходящи за целта са етерични масла от следните растения:
Босилек, резене (див копър), магданоз, розмарин, посевна челебитка, мащерка, лимон.

Да си приготвите едно прекрасно на вкус олио от пресни или изсушени подправки/лечебни растения също не е никак трудно. Почистете старателно пресните растения, като внимавате да не са влажни. 

Изсушените растения взимайте направо от пакетчето или бурканчето. Поставете няколко клонки от прясното растение или 1-2 чаени лъжици от изсушената билка в шише, залейте с олио и оставете настой ката да престои поне 3 дни. 

Само след няколко дни ароматът на билките преминава в олиото. Колкото по-голямо количество билки накиснете в олиото, толкова по-интензивен ще стане вкусът.

Билково олиоОлио с градинска чубрица
Един от най-добрите видове билково олио за овкусяване.
Измийте растенията и ги подсушете внимателно. Смачкайте леко по-твърдите дръжки и поставете билките в шише. Залейте ги с висококачествено студено пресовано олио, като то трябва напълно да покрива билките. 

Затворете шишето и го оставете 2 седмици на хладно място. След това филтрирайте олиото през марля и го използвайте веднага. Може да ползвате и изсушени билки – важното е това олио винаги да бъде прясно приготвено.

Олио с жълт кантарион
Използва се не само за ястия, но преди всичко като лечебно средство при болки в ставите, за лечение на белези, при слънчеви изгаряния и кожни рани. 
При брането се постарайте да събирате повече пъпки, защото те съдържат големи количества от червения пигмент, който има лечебни свойства. Нежно намачкайте цветовете и пъпките, най-добре с точилка, но без да натискате силно. Сложете ги в стъклен съд и ги залейте със зехтин. 

Покрийте съда с кърпа, не го затваряйте с винтова капачка. Оставете го да стои на слънце, докато олиото се оцвети в червено. Бурканът трябва да бъде изложен на директното действие на слънчевите лъчи, т.е. поставен на открито. Вечер го прибирайте вкъщи заради нощната влага. 

След 2-3 седмици прецедете олиото през филтър и го съхранявайте на тъмно и хладно място.

Истинско олио от магданоз
Две капки дневно помагат при болезнено уриниране и възпаление на простатата.
Поставете в една тенджера с вода корени, дръжки, листа, цветове и/или семена от магданоз и ги варете в продължение на десетина минути. После филтрирайте през кърпа и оставете течността да престои 2 часа, докато на повърхността й се отдели истинското магданозено олио, което тогава може да изгребете внимателно с лъжица.

Олио с естрагон
Всяко едно билково олио винаги представлява вкусно допълнение към салатеното меню, но също така може да бъде и оригинален подарък.
Може да ползвате различни билкови смеси според личните ви предпочитания. Основните продукти винаги са следните: 2 чаши и половина студено пресовано слънчогледово олио, половин чаша ситно нарязан пресен магданоз, половин чаша други билки по ваш избор – в случая естрагон. 

Сипете олиото в стерилен съд с широко гърло, добавете и разбъркайте нарязаните на ситно подправки, затворете съда и го оставете да престои 1 седмица па хладно място. Разбърквайте често. 

След това прелейте олиото в чисто шише, като може да добавите един пресен стрък от естрагон за красота. Изхвърлете използваните растения. Затворете  шишето добре и го съхранявайте на хладно място. Изразходвайте билковото олио в рамките на срока на годност на използваш ни при приготвянето му слънчогледово масло.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top