Google+
Home / Билкови рецепти / Вижте истинската рецепта за мехлем от невен

Вижте истинската рецепта за мехлем от невен

Невенът е широко известно градинско растение с жълти или оранжево-златисти цветове, което има силна и характерна миризма. Растението обича слънце и се самонасява от година на година дори при бедна почва.

Правите, четвъртити и клонести стъбла израстват от главния корен, за да стигнат до 0,6 м на височина.

По-ниските листа са широки и оформени като шпатула. По-високите са продълговати, гладки при върховете и подредени срещуположно по протежение на стеблото.

Цветовете са единични или двойни, по 2,5-10,2 см в диаметър и са изградени от множество малки венчелистчета. Храстовидната билка цъфти продължително през лятото. Семената са сърповидни, оформени като подкова, с грапава повърхност.

Обща употреба

Невенът се използва от векове като кулинарна, медицинска и магическа билка. Вярва се, че той може да осигури защита срещу опасни влияния. Астрологът и лекар от XVII в. Никълас Калпепер твърди, че невенът е под влияние на съзвездието Лъв.

Цветовете, казва той, „облекчават сърцето и духа“. Ярките жълти цветове на тази билка са използвани за направата на бои за оцветяване на сиренето и маслото. Листата и цветовете се прибавят към сосове, супи, каши и пудинги за цвят и заради медицинските си качества.

Мехлем от невен

Мехлем от невен

Подготовка

Цветовете на невена се събират, когато са напълно отворени през сезона за цъфтене. Главичките им се откъсват в слънчев ден, след като сутрешната роса се е изпарила.

След това се разстилат на обвит с хартия поднос, за да изсъхнат на светло и проветриво място, без директна слънчева светлина. Температурата в стаята за сушене трябва да е поне 21°С.

Когато са напълно изсушени, венчелистчетата се отделят, а плодникът се изхвърля.

Изсушените венчелистчета се съхраняват в съд от тъмно стъкло с херметически похлупак. Така обработената билка запазва медицинските си свойства за 12 до 18 месеца.

Съдът трябва да е ясно означен с името на билката, датата и мястото, откъдето е набрана.

Пресният сок от цветове на невен се запазва с 20% алкохол (обикновената тинктура съдържа 50% алкохол).

Запарката се прави с 56 г пресен или наполовина от това количество изсушен цвят от невен в топъл стъклен съд (в България обикновено се ползват по-ниски дози). След това 2,5 чаши (0,5 л) прясна, нехлорирана вряла вода се добавя към билката.

После сместа се покрива и се оставя да кисне десет до петнадесет минути. Прецежда се и чаят се пие топъл. Може да се съхранява около два дни в хладилник.

Препоръчва се по една чаша до три пъти дневно или да се прилага като външна кожна промивка.

Мехлем от невен се приготвя чрез смесването на около 100 грама сухи и стрити на прах невенови цветове с 200 грама зехтин. Поставят се цветовете в сгорещената мазина за около 2-3 минути, като се бъркат.

След като изстине сместта, е хубаво цветовете от невен да престоят в мазнината поне едно денонощие. След това се прецежда и се смесва с 200 грама разтопен восък.

После се налива в съд с тъмно стъкло докато е още топъл. Когато се охлади, сместа се затваря плътно с капак.

Предпазни мерки

Невенът не бива да се използва по време на бременност. Не бива да се бърка с туртата (френски невен Tagetes patula), която понякога се отглежда в градината като средство за отблъскване на насекоми.

Странични ефекти
Невенът е относително меко, нетоксично билково лекарство, за което няма сведения за известни странични ефекти.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top