Google+
Home / Бабините лекове / Билковите чайове, които са ефективни при ларингит

Билковите чайове, които са ефективни при ларингит

Диагностицирането обикновено се извършва след изслушване на история за настинка, последвана от предрезгавяване. Гърлото изглежда зачервено и леко подуто. Преслушването на гърдите, врата и гърба със стетоскоп може да установи дрезгави хрипове при дишане.

При хроничен ларингит е възможно да възникнат съмнения за туберкулоза. С помощта на ларингоскоп лекарят преглежда дихателния път за зачервяване, подуване, малки бучки тъкан (възли) и раздразнени вдлъбнатини в тъканта, наричани язвички. Наличието на туберкулоза може да се провери посредством специално изследване на кожата.

Тинктурата от ехинацея, разтворена във вода, се препоръчва за укрепване на имунната система. Десет капки (5/8 мл) от тинктурата се разтварят в чаша вода и от тази смес се пие по 5 мл три до четири пъти на ден или по-често.
 
Антивирусните билки от рода на буков лишей (Usnea barbata), ломатиум (Lomatium) и див копър (Ligusticum) могат да помогнат за ускоряване на възстановяването.

Чай от джинджифил и лимонБИЛКОВИ ЧАЙОВЕ
Търговските продукти от рода на пчелника осигуряват облекчение. Чаят се приготвя от 1-2 чаени лъжички от билката, залети с 1 чаша (250 мл) вряла вода. Оставя се да престои десетина минути и след това се прецежда. По принцип могат да се пият до три чаши чай дневно.

Билките, използвани за приготвяне на чай, включват люта чушка, която се използва при настинка или грип. Чаят от люта чушка обаче е твърде болезнен при силно възпаление. Коренът от джинджифил помага при конгестия на 
гърдите. 

Други домашни лекарствени средства
Съществуват още няколко домашни средства, които облекчават ларингита и неговите симптоми. Те включват:

Приемане на повече течности и консумиране на сурови плодове и зеленчуци.

Консумиране на определени храни. Захаросан джинджифил, мед, сок от лимон и от ананас действат успокояващо. Помагат и пикантни храни, които имат в състава си чесън, лют пипер, хрян, горчица или джинджифил.

Приемане на витамини. Освен всичко друго, те могат да подпомогнат имунната система. Препоръчителните дози са 1000-3000 мг витамин С и 10 000-20 000 витамин А (бета-каротин).

Използване на компрес. Компресът представлява форма на хидротерапия, която започва с поставяне на топла кърпа върху врата. След това около врата се увива дълго парче памучен плат, натопено в студена вода и добре изцедено. Около влажния плат се увива вълнен шал, закопчан с безопасна игла. Компресът се държи най-малко 30 минути, но може да се остави и цяла нощ.

Релаксиране и физически упражнения. Тъй като тревожността може да причини ларингит, техниките за релаксация и физическите упражнения се използват за намаляване на стреса.

Дълбоко дишане. Дълбокото дишане и дихателните упражнения могат да заздравят дихателната система.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top