Google+
Home / Бабините лекове / Как да се отървем от мазолите? Лесни съвети

Как да се отървем от мазолите? Лесни съвети

Меките мазоли представляват аномално натрупване на кожа върху издадена кост, обикновено по стъпалата или пръстите на краката, което причинява болка. Твърдите мазоли са образувания от груба, втвърдена мъртва кожа, които обикновено са безболезнени. Срещат се по стъпалата, ръцете и на всяко друго място, подложено на повтарящо се триене и натиск.

Около 5% от населението на Съединените щати страда от меки и твърди мазоли. Мазолите се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете – вероятно поради факта, че първите носят неудобни обувки по-често. Макар че мазолите могат да се образуват навсякъде по тялото, обикновено се откриват по петите и по възглавничките на стъпалата, по колената и дланите на ръцете.

Твърдите мазоли са по-големи от меките – широчината им може да достигне до 2,5 см. При тях може да се появи болка само ако бъдат подложени на силен натиск.

Как да излекуваме мазолите? Меките мазоли се разпознават визуално. Понякога могат да бъдат сбъркани с брадавици. Ако обаче увреждането е брадавица, тя ще кърви, когато се разчопли с остър предмет. Твърдият мазол не кърви, от него се лющи кожа. Това може да осигури основата на едно принципно диагностициране.

 Правилното стоене и вървене спомагат за избягване на натиска върху стъпалата и намаляват възможността от образуването и повторната поява на меки и твърди мазоли. Системи за работа по тялото от рода на Aston-Patteming (лек двигателно-масажен, асиметричен способ), метода на Фелденкрайс и ролфинга могат да помогнат за коригиране дисбаланса на тялото, който води до меки и твърди мазоли.

Намазването два или три пъти дневно с мехлем от невен (Calendula officinalis) може да омекоти кожата и да предотврати възпаление. За разтваряне на втвърдената кожа може да се използва смес от една чаена лъжичка лимонов сок, една чаена лъжичка изсушена лайка (Martricaria recutita) и една смачкана скилидка чесън (Allium sativa).

Може да се наложи намеса на лекар, ако има изтръпване, понижена чувствителност или силна болка. Понякога се налага ортопед да извърши хирургическа операция, за да коригира деформацията на пръстите на краката или да отстрани част от костта, която е причина за образуването на меки или твърди мазоли.

Не са необходими медицински грижи, освен ако самоизлекуването не е затруднено от наличието на захарен диабет, влошено кръвообращение или други проблеми. Първата стъпка при лечението на меки и твърди мазоли у дома е да се открият и отстранят източниците на натиск и триене.

За предпазване на засегнатите области могат да се използват подложки с форма на поничка, памучни тампони, стелки от агнешка вълна и други подобни.

Когато в близост до става на пръст на крака се образува мек мазол, може да се стигне до бурсит, който предизвиква силна болка и възпаление. Ако по кожата се появи напукване, е възможна стафилококова инфекция. Това е особено сериозно при хората с диабет или влошено кръвообращение, тъй като може да се развие гангрена от резистентната инфекция.

Меките и твърдите мазоли могат да се избегнат, като се носят обувки, които прилягат добре на краката. При покупка на нови обувки те трябва да се изпробват в изправено положение. Най-добре е обувки да се купуват късно през деня, когато краката са подути.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top