Google+
Home / Билкови рецепти / Списък на билките, които помагат при махмурлук

Списък на билките, които помагат при махмурлук

Смята се, че причините за махмурлука са много. Най-вероятно той се дължи на прякото въздействие на етиловия алкохол, на спада в концентрацията му, на продуктите от разграждането му, на други съставки от алкохолната напитка, на лични особености и на типове поведение, провокирано от приема на алкохол.

 Пряко въздействие на етиловия алкохол

Етиловият алкохол може да въздейства пряко върху тялото, като предизвика дехидратация (загуба на течности), електролитен дисбаланс (на химическите вещества в тялото), дразнене на стомаха и червата, ниска кръвна захар и нарушаване на съня.

 Освен това алкохолът пряко въздейства на сърдечния ритъм, биоритъма (вътрешния двайсет и четири часов часовник), като причинява усещане, сходно на умората от смяната на часовите пояси. Етиловият алкохол води до вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) и влияе върху химическите вещества в тялото, например на серотонина и хистамина, с което може да предизвика дължащо се на махмурлука главоболие.

 Симптомите на махмурлука започват да се проявяват няколко часа след като човек престане да пие, и могат да продължат двадесет и четири часа.

При махмурлук - чай от глухарчеКонкретните симптоми са различни при различните хора в зависимост от конкретния случай и от вида и количеството на погълнатия алкохол.

 Физическите симптоми на махмурлука са главоболие, умора, чувствителност към звук и светлина, мускулни болки, зачервяване на очите, жажда, гадене, повръщане и коремни болки. Махмурлукът може да предизвика ускорен пулс, тремор (треперене), повишено кръвно налягане и потене. Психичните симптоми, свързани с махмурлука, са влошен сън, промени в стадиите.

 Терапевтите, които лекуват със сокове, препоръчват при махмурлук двукратен прием на смес от 240 мл морковен сок, 30 мл сок от цвекло, 120 мл сок от целина и 30 мл сок от магданоз. Китайците изяждат по 10 ягоди и пият пресен сок от мандарина за да премахнат махмурлука си.

 Приемът на сложни въглехидрати, например под формата на препечена филийка или на крекери, не натоварва стомаха и спомага за повишаване на нивата на кръвната захар. Тъй като алкохолът дразни стомашно-чревния тракт, леките и успокоителни храни се понасят по-лесно.

 Аюрведическа рецепта срещу махмурлук е смес от шатавари (5 части), шанка бхасма (една осма част), кама дудха (една осма част) и джатамамси (3 части) с вода два до три пъти дневно.

Антидота на аюрведа за алкохолно отравяне е:

една чаена лъжичка тикта (или смирна, алое вера или судхаршан) с топла вода три пъти дневно.

За намаляване на симптомите на махмурлук се прилагат следните билкови препарати:

Чаят от кисел трън (Berberis vulgaris) облекчава симпомите на махмурлука.

Чаят от глухарче (Taraxacum officinale) и репей (Arctium lappa) с екстракт от тинтява, джинджифил на прах и мед облекчава гаденето.

Маслото от едроцветна пупалка (Oenothera biennis) помага за набавянето на изгубената гама-линолеинова киселина.

Белият трън (Silybum marianum) намалява алкохолната токсичност в черния дроб.

Нукс вомика (Strychnos пих vomica) е хомеопатичен антидот при свръхконсумация на алкохол.

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) помага на тялото да се адаптира към стреса, причинен от алкохолната токсичност.

Чай от полегнала гаултерия (Gaultheria procumbens) с лют пипер (Capsicum) облекчава главоболието.

Махмурлукът няма лечение. Ако остане нелекуван, отминава след няколко часа. Лечението може само да отслаби някои симптоми.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top