Google+
Home / Лечебни билки / Чай от малинови листа – при кои заболявания се препоръчва?

Чай от малинови листа – при кои заболявания се препоръчва?

Малината (Rubus idaeus) е широколистен храст от семейство розоцветни, който расте до 2 м на височина, с изправени бодливи стъбла, покрити с тънки шипове, и многогодишни корени. Храстът има сферични и зърнисти червени плодове.

В края на пролетта и началото на лятото храстът се отрупва със съцветия от бели цветове.

Малините растат в много страни с умерен климат, като предпочитат райони, които не са нито твърде сухи, нито твърде влажни. Някои жени използват чай от листата на малините, за да намалят силното кръвотечение по време на месечния си цикъл.

Прилагат го и при стомашночревни смущения, при заболявания на дихателните пътища, на сърдечносъдовата система и при ранички в устата и гърлото. Смята се, че плодовете имат антиканцерогенен ефект.

Благодарение на астрингентния си (запичащ) ефект малините имат леко противодиарично действие. Използват се и за намаляване на гаденето и повръщането, особено при сутрешно гадене на бременни.

Използван за промиване на устата или гаргара, малиновият чай спомага за излекуването на раните в устата и гърлото.

листа от малини

Малините имат антиканцерогенен ефект

Може да се прилага и при кървящи венци и други възпаления на устната кухина. Някои фитотерапевти го препоръчват при настинки, морбили (дребна шарка) и кашлица.

Проучване от 2001 г. установява, че черните малини имат също толкова благотворен ефект за предотвратяване или забавяне на растежа на рака.

Според статия в списание „Кенсър Рисърч“ те предпазват от рак на хранопровода (езофагеален рак), който е шестата причина за смъртност от злокачествени образувания в света.

Ракът на хранопровода е една от най-смъртоносните форми на тези заболявания: едва 5 до 12 % от пациентите успяват да преживеят повече от пет години след поставяне на диагнозата. Според учените елаговата киселина не е единствената благотворна съставка в малините и тепърва предстои да бъдат изследвани другите вещества в тези плодове.

Някои изследвания сочат, че малините помагат за намаляване на нивата на глюкозата и съответно те могат да бъдат полезни и за диабетиците. От листата на малините може да се приготви чай. Вземете 1 с. л. листа от малини и попарете с една чаша вряла вода. След 10 минути прецедете чаят и пийте по един или два пъти дневно.

Въпреки че малините се използват като билка със запичащ ефект, приемането на твърде големи дози може да причини диария. Възможни са алергии към малините и други горски плодове. Освен това понякога чаят може да има прекалено тонизиращ ефект в началните месеци на бременността и консумацията му трябва да се преустанови в случай на увеличаване на контракциите.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top