Google+
Home / Любопитно / 7 природни средства, които пазят сърцето здраво

7 природни средства, които пазят сърцето здраво

Сърдечносъдовите заболявания до голяма степен са свързани със съвременния начин на живот и характерните за него обездвижване, стрес и неправилно хранене. Можем сами да си помогнем, като спазваме правилата на добрата хигиена
на живот. За щастие, природата е на наша страна с няколко ефикасни средства. Познаваме ли ги добре?

Китайски хибискус
Учени от Тайван са установили, че китайският хибискус има антисклерозиращи свойства. Той съдържа антиоксидантни съставки, които предпазват от лошия холестерол.

Сверете две листчета от цвета на хибискуса в 250 мл вода. Извадете ги и добавете 1 ч.л. мед. Пийте всеки ден в продължение на седмица.

Куркума
Тази подправка намалява нивото на холестерола и предпазва от образуване на плаки и съсиреци в кръвоносните съдове. Куркумата притежава противовъзпалителни свойства и е силен антиоксидант. Тя възпрепятства образуването на свободни радикали, които ускоряват клетъчното стареене.

Можете използвате куркумата при готвене или да пиете два пъти дневно в продължение на един месец по една ч.л. куркума, разтворена в чаша гореща вода или мляко.

ГлогГлог
Ползата от глога за здравето на сърцето е отдавна позната. Популярната билка стимулира кръвния поток и подобрява дейността на сърдечния мускул. По този начин глогът облекчава работата на сърцето.

Лют червен пипер
Той съдържа капсаин – вещество, което има благоприятен ефект върху сърцето и кръвообращението. Лютият пипер намалява риска от аритмия и регулира холестерола. Неговите фитохимически съставки прочистват кръвта и подсилват имунната система.

Добавете половин ч.л. лют пипер в чаша гореща вода, разбъркайте и пийте. Продължете така три пъти дневно в продължение на 2 седмици. За да неутрализирате усещането за парене в стомаха, веднага след това пийте чай от хибискус. 

Разбира се, лютият пипер си остава незаменима подправка за много от нашите национални ястия, а можем да пробваме и по-необичайни комбинации с него.

Чесън
Много преди науката да се произнесе за ползите на чесъна за сърцето, нашите предци са го използвали като подправка в храната си. В българската народна медицина той е на голяма почит. Чесънът може да регулира кръвното налягане и да поддържа гъвкавостта на артериите, да подобрява кръвообращението и да предпазва от образуване на съсиреци.

Всеки ден хапвайте по една-две скилидки суров чесън, стрити непосредствено преди консумация. Ако намирате вкусът му прекалено силен, пийте след това чаша мляко.

Сминдух
Семената на сминдуха притежават антиоксидантни свойства. Той е отлично средство за превенция на атеросклерозата, намалява нивото на липидите и ограничава риска от образуване на кръвни съсиреци. Сминдухът се бори успешно с лошия холестерол и излишъка от захари в организма. У нас се използва предимно полския сминдух, чиито стрити семена са основна съставка на популярната шарена сол.

Люцерна
Тя е много богата на витамини, протеини и минерални соли. Притежава свойствата да намалява нивото на холестерола и да предпазва от образуване на атеромни плаки. Научни изследвания показват, че люцерната може да спре развитието на атеросклерозата. Употребява се под формата на запарка по няколко пъти на ден.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top