Google+
Home / Лечебни билки / Лайка – мощна билка при артрит и подагра

Лайка – мощна билка при артрит и подагра

Лайката е билка с приложение в медицината, разпространена в Западна Европа, Индия и Западна Азия, както и в Съединените щати, където расте буйно по пасищата, царевичните поля, покрай пътищата и на други слънчеви и сухи места. Името chamomile идва от гръцки khamai – на земята и melon – ябълка.

В медицината се използва немска лайка Matricaria recutita. Древните саксони смятали растението за една от деветте свещени билки. Египтяните я ценели като лек срещу малария и посветили лайката на бога на слънцето Ра. Два вида от това ароматно растение – римска лайка и немска лайка – се смятат за истинска лайка поради сходния си външен вид и медицинското си приложение.

Римската лайка Chamaemelum nobile е от семейство Asteraceae, или семейството на маргаритките. Тя е устойчиво, нискостеблено, многогодишно растение. Поради пълзящите си корени и компактния си растеж наподобява килим, затова понякога я наричат ливадна лайка. През средните векове хората разпръсквали билката по пода на домовете си. Когато стъпвали по нея, из въздуха се разнасял аромат на ябълки, който прогонвал насекомите.

 Испанците я наричат manzanilla или „малка ябълка“. Това благоуханно вечнозелено растение е едно от най-предпочитаните градински цветя. Наричано е още и „лекарска билка“ поради благоприятния си ефект върху останалите растения в градината. Цветовете растат поединично на дълги стъбла, прикрепени към прави, разклонени, влакнести дръжки. Малките, наподобяващи маргаритки цветове цъфтят от май до септември. Те представляват твърд жълт конус, обграден от бели венчелистчета. Листата са двойноперести. На цвят са светлозелени и до известна степен лъскави.

 

Немската лайка Matricaria recutita, наречена още Chamomilla recutita, е устойчиво едногодишно растение, което се размножава само от семената си. От дълги години го култивират в Германия с цел да се увеличат лечебните му качества. Вдлъбнатият яркозлатист конус на цвета е ограден с многобройни бели листенца. Билката е известна под името подрумиче и „клепачите на Балдер“ – скандинавския бог на светлината. Немската лайка също е пълзящ член от семейство Asteraceae и много прилича на римската лайка.

Лайка - мощна билка при артрит и подаграБагрилно подрумиче Anthemis tinctora, известно също като жълта лайка или златна маргаритка, се използва основно като багрилно средство. Разпространено първоначално в Южна и Централна Европа, растението се среща на много места във Великобритания и Северна Америка. То до голяма степен наподобява другите видове, но не притежава лечебните им свойства.

Растението може да бъде двугодишно или многогодишно. Дискът и цветчетата са златножълти и от тях може да се получи специфично багрило, което варира от яркожълто до кафеникавожълто. Използваният фиксатор оказва влияние върху получения цвят. Жълтата лайка е устойчива, израства до един метър и се разпространява на голяма площ. Разклонените стъбла са изправени и влакнести, а листата растат до 8 см на дължина.

 Ароматните цветове и листа на римската и немската лайка се използват в медицината. Те са наситени с ароматното масло азулен, чувствително на топлина, което придава синия цвят на етеричното масло. Фотохимичните съставки на лайката включват флавоноиди, кумарини, растителни киселини, мастни киселини, цианогенни гликозиди, холин, танин и производни на салицилата. Тази горчиво-сладка билка действа тонизиращо, успокоително, спазмолитично, противовъзпалително, антибактериално и антиалергично.

 Слаба запарка от лайка е безопасно успокоително средство за неспокойни деца, за колики и болки при растеж на зъби при бебетата. Добър ефект има и при стомашни киселини и коремни болки. Газогонните му свойства освобождават газовете от червата и помагат в случай на диария, запек и пептична язва.

 Билковият чай лекува простудни заболявания и грип, главоболие и висока температура. Запарката е ефикасно средство при артрит, зъбобол, подагра и предменструален синдром. Може да се използва за промивки и вани.

 Концентрирана билкова запарка се употребява външно като горещ компрес за лекуване на изгаряния, кожни обриви и рани. Лайката помага и при конюнктивит, за гаргара при язви на устната кухина, а след изплакване придава блясък на косата. Цветчета от лайка са добро средство за ароматерапия, тъй като повишават тонуса с приятния си аромат.

 Приготовление

Най-често запарка се приготвя от цветовете на немска лайка, а в по-редки случаи от римска лайка. По традиция малките цветове се берат преди средата на лятото. Препоръчва се това да става в слънчеви дни, когато са напълно разцъфнали.

 Брането на лайка е уморителна дейност и изисква голямо търпение. Откъсва се само цветчето, а стъблото се оставя. За приготвяне на билкови запарки се използват както пресни, така и изсушени цветове.

 Цветовете се сушат разстлани на широка повърхност в проветриво помещение далече от слънчева светлина при температура около 35°С. Бързото сушене запазва до голяма степен маслото и лечебните свойства. Сухите цветове се съхраняват на тъмно в плътно затворен стъклен съд. Те запазват качествата си до една година. Лайката цъфти многократно през лятото и може да се бере по два-три пъти на сезон.

Лайката се съчетава добре с ментови аромати – маточина (Melissa officinalis) и джоджен (Mentha spicata), смесени в еднакви количества.

 За да приготвите чай, сложете 1 ч.л. изсушен цвят или 1,5 ч.л. прясно на-бран цвят в затоплена чаша. Оставете водата да заври и залейте цветовете в стъклен съд. Покрийте и оставете 3-5 минути, след което прецедете. Внимавайте да не запарвате прекалено дълго, защото лайката губи приятния си аромат и става горчива. Обичайната доза е 3 чаши дневно. Готовият чай може да се съхранява в хладилника един-два дни.

 За приготовлението на запарка от лайка, която е по-силна от чая, оставете растението да кисне в покрит неметален съд най-малко 10 минути. Отварата може да се използва за промивка на рани и за измиване на кожата, косата или устата.

 Екстрактът от етерично масло се приготвя, като се поставят 60 г пресни цветове в стъклен съд и се залеят с 250-500 мл зехтин. Сместа се поставя на слънце на прозореца за около една седмица. След това се прецежда и се съхранява в тъмен, плътно затворен съд. Маслото запазва качествата си до една година. Най- добро действие има, когато се прилага затоплено.

 Предпазни мерки

Лайката се използва от векове и се смята за безопасно леко билково средство, което може да се прилага ежедневно под формата на успокояващ чай. Хората, алергични към цветен прашец, трябва да бъдат предпазливи при употребата на лайка.

 Не се забелязват странични ефекти при умерена вътрешна употреба на чая от лайка. Въпреки това някои фитотерапевти предупреждават, че силни дози от билката могат да причинят повръщане и вертиго (замаяност). Що се отнася до външното приложение – много малък брой пациенти се оплакват от раздразнение на кожата.

 Няма показания против употребата на тази лечебна билка. Лайката се съчетава добре с други билки, които подсилват лечебните й свойства.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top