Google+
Home / Билкови рецепти / Кои билки лекуват ларингита?

Кои билки лекуват ларингита?

Ларингитът се разпознава лесно. Хората усещат, че не могат да говорят или че гласът им е дрезгав. В повечето случаи причината им е известна. Ларингитът може да бъде следващата фаза на грипа или резултат от твърде силно викане, например по време на футболна среща.

Освен че е лесно разпознаваемо, ларингитът е самоограничаващо се състояние, което минава от само себе си. В повечето случаи може да се лекува в домашни условия.

 В случаите, когато ларингитът се появи без явна причина или ако гласът продължи да бъде дрезгав повече от две седмици, трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарят може да диагностицира друго състояние, например слабо активна щитовидна жлеза, чиито симптоми включват умора, запек, болки и суха кожа.

Лечение на ларингитЗа лечението на ларингит могат да се използват многобройни билкови лекарствени средства. Билковите дражета и спрейове за гърло могат да осигурят незабавно облекчение на възпаленото гърло.

 Билките, ефикасни при ларингит, включват мащерка, пчелник, кардамон, живовляк, канела и евкалипт. Билковите лекарства, които се продават в търговската мрежа, включват анасон, резене и лютива мента. Болният може да си направи гаргара с топла подсолена вода и кора от хлъзгав бряст, дива череша и слез.

 ХИДРОТЕРАПИЯ

За облекчаване на симптомите може да се използва вапоризатор за вдишване на пара. Естествен вариант на вапоризатора в домашни условия е съд с вряща вода, в който има добавени билки или етерични масла. Към водата се добавя малка стиска листа от градински чай или евкалипт.

 Когато се използват етерични масла, може да се добавят 1-2 чаени лъжички (4,5-10 г) масло от градински чай, евкалипт, лавандула, бензое, тамян, мащерка или сандалово дърво. Съдът се сваля от котлона и съставките се оставят известно време. Пациентът навежда главата си, покрита с кърпа, над съда и вдишва парата през устата.

 Осигуряването на почивка за гласа е важно, особено за хора като учителите, политиците или актьорите, които говорят продължително време. Да се помълчи известно време е един от начините гласът да си почине.

Преди произнасяне на дълга реч или присъствие на спортно събитие може превантивно да се използва билково лекарствено средство за успокояване на ларинкса.

loading...

Comments Closed

Scroll To Top