Google+
Home / Лечебни билки / Задължително прочетете това преди да приемете билката беладона!

Задължително прочетете това преди да приемете билката беладона!

Поглъщането на атропин във висока концентрация може да предизвика сериозно отравяне и смърт. Атропинът е смъртоносен в доза дори от 100 мг, което се равнява на 5-50 г от билката беладона, в зависимост от силата на конкретното растение. При деца фаталната доза е значително по-ниска. Поради тази причина приемът лудо биле трябва да става само по предписание на медицинско лице.

 Хора с бъбречни заболявания, чревна непроходимост, глаукома, уголемена простата, непроходимост на пикочния канал, остър язвен колит или миастения гравис (автоимунна болест с екстремна мускулна слабост), както и пациентите с алергия към беладона, не бива да приемат билката. Страдащите от хронични заболявания също не бива да я вземат без лекарско предписание.

Бременните жени и кърмачките трябва да избягват всякаква друга беладона, освен хомеопатичната, ако не е по лекарско предписание.

Поради успокоителното въздействие на билката хората, които я приемат, трябва да внимават при работа с машини и шофиране. Алкохолът и другите депресанти на централната нервна система също трябва да се избягват, тъй като могат да засилят сънливостта и световъртежа.

 Изключително много трябва да се внимава с приема на бела донаАко хората, които пият хомеопатични разредени разтвори с това растение, усетят влошаване на симптомите си (известно като хомеопатично влошаване), трябва да се свържат с лекар. Хомеопатичното влошаване може да показва, че лекарството въздейства правилно, но може да бъде и признак, че се налага прием на друго лекарство.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Признаци за отравяне са сухота в устата, сънливост, замайване, запек и гадене, както и разширяване на зениците, замъглено зрение, треска (дължаща се на неспособността за потене), неспособност за уриниране, аритмия и силна сухота в очите и устата. Хората, които усетят такива ефекти, трябва незабавно да се свържат със своя здравен специалист.

 Симптоми на предозирането с лудо биле могат да бъдат парене в гърлото, делир, безпокойство и маниакалност, халюцинации, затруднено дишане и зачервена, затоплена и суха кожа. Липсата на правилно лечение може да предизвика свиване (спазъм) на дихателните пътища и задух. При появата на такъв симптом незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

 Предозирането на беладона обикновено се лекува със стомашна промивка, при която през гърлото на пациента се вкарва тръба и стомахът му се промива с разтвор на активен въглен или на танин, за да бъде неутрализиран атропинът. Може да се наложи и прием на кислород, докато дишането се стабилизира, а също и на барбитурати, които противодействат на превъзбудата или на маниакалното състояние.

 ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Някои лекарства могат да подсилят въздействието на лудото биле. Сред тях са депресантите на централната нервна система, моноамин оксидазните (МАО) инхибитори, трицикличните антидепресанти, хинидинът, амантадинът, антихистамините и други антихолинергични вещества. Ефикасността на други лекарства, сред които са антикоагулантите (противосъсирващите вещества) и кортикотропинът, намалява, когато се вземат заедно с тази билка.

Някои други, като лекарствата против диария, съдържащи каолин и атапулгит, могат да отслабят терапевтичното повлияване на беладоната. Пациентите, които вземат тези или други лекарствени или билкови препарати, трябва да осведомят своя лекар.

Алкохолът, който е депресант на централната нервна система, може да подсили седативното въздействие на лудото биле и трябва да бъде избягван.

Хората, които обмислят възможността за лечение с хомеопатични разредки на лудо биле, трябва да се консултират с лекаря си за евентуални взаимодействия с някои храни, напитки, предписвани с рецепта лекарства, ароматни съединения и други елементи от околната среда, които е възможно да противодействат на ефикасното лечение с беладона.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top