Google+
Home / Любопитно / Най-големите митове и истини за пиенето на вино

Най-големите митове и истини за пиенето на вино

Възможно ли е да се наслаждаваме на чаша вино, без да излагаме на опасност здравето си?

Виното е пълноценен хранителен продукт – ВЯРНО!

То съдържа вода и алкохол, понякога глюциди, минерали (калий, калций, магнезий, фосфор), олигоелементи (мед, цинк, манган), витамини (особено от група В), полифеноли – общо около 800 различни вещества.

Въпреки че се смята за напитка, виното има характеристиките на храна, дори и да се вземе предвид само калорийната му стойност. Една чаша червено вино (125 мл) доставя 80 ккал, колкото един банан или голяма ябълка.

Затова не е странно, че в някои диети вместо плод е включена чаша вино.

Резвератролът е чудодеен антиоксидант – ВЯРНО и НЕВЯРНО!

Червеното вино е богато на резвератрол, който според много специалисти удължава живота и предпазва сърдечносъдовата система въпреки хранене с продукти, съдържащи много мазнина. С това се обяснява т.н. „френски парадокс”.

Ново изследване, проведено от италиански учени, подлага на съмнение това твърдение. Резултатите сочат, че е възможно резвератролът да благоприятства състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, но това е само вероятност и в никакъв случай нещо сигурно.

червено вино

Най-големите митове и истини за пиенето на вино

Положителният ефект на виното се дължи по-скоро на комбинацията от полифеноли. По-разумно е да престанем да търсим чудодейните качества на виното или шоколада и да ги поставим на точното им място, като ги консумираме умерено.

Бялото вино причинява главоболие – ВЯРНО и НЕВЯРНО!

Не само главоболие, а също уринарни инфекции или тендинит. Да, не всеки понася добре бялото вино. В него, както в шампанското и в розето, има повишено количество сулфити (консервиращи вещества), които могат да станат причина за алергии или непоносимост, изразяваща се в главоболие.

Бялото вино променя pH на урината и благоприятства размножаването на бактерии, отговорни за цистита. Ако сте сред хората, които не понасят бялото вино, а го обичат, опитайте натуралния му вариант без сулфити.

Бялото и червеното вино имат едни и същи полезни свойства – НЕВЯРНО!

По време на производството на червено вино люспите и семките на гроздовите зърна участват в процеса – на тях се дължат цветът и съдържанието на танини в готовата напитка.

Бялото вино се получава от ферментацията на гроздовия сок, от който са отстранени люспите и семките. Това е причината червеното вино да съдържа полифеноли, а бялото – не.

Именно на тези вещества се дължи антиоксидантният ефект, който предпазва от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино в малки количества има благотворен ефект върху здравето, какъвто бялото и розето нямат.

По-добре е виното да се пие по време на хранене – ВЯРНО!

Смесването на виното с хранителни елементи гарантира по-добрата смилаемост. Освен това така се ограничава количеството изпит алкохол.

Традиционната консумация на вино по време на хранене неслучайно е в културата на много народи.

От виното се пълнее – НЕВЯРНО!

Виното доставя 7 ккал на грам алкохол. Ако се консумира умерено (1 чаша дневно), то не води до напълняване и калориите му се изгарят напълно от организма.

Внимание! Калоричността на виното зависи от нивото на глюцидите в него. Ако чаша червено съдържа между 80 и 105 ккал, то чаша бяло ликьорено вино може да стигне до 225 ккал.

Максималната всекидневна доза е 2 чаши – ВЯРНО!

Световната здравна организация определя до 2 чаши дневно за жените и до 3 за мъжете, за да може да се говори за консумация с нисък риск за здравето.

Колкото по-далече се отива отвъд тази граница, толкова повече са опасностите за различни органи и системи в организма. Дори и да не се стига до зависимост, алкохолът благоприятства появата на различни видове рак, сърдечносъдови заболявания, нервни и психически болести.

Препоръчва се също по време на празненства да не се надхвърля количеството от 4 чаши алкохол и да се определя един ден в седмицата без капка алкохол – това е и начин да се прецени има или няма зависимост.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top