Google+
Home / Любопитно / Минералната вода лекува над 20 заболявания

Минералната вода лекува над 20 заболявания

На всички са известни основните лечебни фактори на питейните минерални води.

Това са разтворените в тях физиологично активни химически вещества – хидрокарбонати, сулфати, хлориди, фосфати, сулфиди, натрий, калий, магнезий, йод, бромидр.

Те съдържат и лечебните газове радон и въглероден двуокис, колоиди и органични вещества.

Затова въздействието на питейните минерални води върху болния организъм се постига със значително по-малки дози химически вещества.

Така се избягват отрицателните страни на лекарствената терапия, неблагоприятни странични явления и промени в проявите на организма.

Повечето наши минерални води (с изключение на силно мирерализираните и на силно флуорните) са подходящи за лекуване чрез пиене.

При стомашно-чревни заболявания язвена болест, хронични гастрити, алергии на стомаха, хемороиди – се препоръчват води от типа на Биримирци, Меричлери, Хисаря, Горна баня, Търговище, София и др.

Те нормализират нарушената секреторна дейност на стомаха, действат успокояващо и намаляват възпалителните явления.

При намалена киселинност на стомашната секреция се препоръчват въглекисели води от типа на Михалково, Петрич, Стефан Караджово, Сливенските минерални бани и Наречен.

минерална вода

минерална вода

МНОГО ВАЖНО Е, преди да се пие водата, да се потърси консултация с лекар. След това стриктно трябва да се спазват неговите препоръки, които са съобразени с конкретното състояние на пациента.

Има и противопоказания. Например, ако язвата е кървяща или при стеснение на стомаха – не бива в никакъв случай да се прибягва към лечение с минерални води.

При заболяванията на бъбреците и пикочопроводните пътища – пиело-нефрити, хронични пиелити, цистити, камъни в бъбреците – се препоръчват води от типа на Михалково, Меричлери, Наречен, Горна баня, Хисаря, Сливенските минерални бани и др.

Те подобряват обмяната на веществата, промиват пикочните пътища от песъчинки и бактерии, увеличават количеството на урината и успокояват болките при бъбречни кризи. Лечението с тях се прави също след лекарска консултация.

При заболявания на кръвотворните органи-предимно анемии в резултат на кръвозагуби или неправилен режим на хранене, при състояние след операция, е подходящо да се пият минерални води, съдържащи желязо. Такава е брезнишката минерална вода.

Сулфидните води от типа на Кюстендил, Сапарева баня, Биримирци се използват за лекуване на хроничните отравяния с тежки метали – олово, бисмут, живак, тъй като помагат за тяхното изчистване от организма.

При кожни заболявания-се препоръчват води от Брезник, Биримирци и Наречен, а при заболявания на дихателните пътища – от Михалково, Наречен, Биримирци.

По-силно концентрираните флуорни води у нас (Овощник, Павел баня, Кортен, Сапарева баня и др.) са подходящи за профилактика на детските зъби от разваляне.

Лекуването чрез пиене на минерални води не може да се провежда по шаблонен начин.

Наистина една и съща вода може да се използва при няколко вида заболявания и, обратното, едно и също заболяване се повлиява благоприятно от различни питейни минерални води.

Но изборът, както и начинът на употреба зависят не само от вида на заболяването, а и от неговата форма, стадий, от съпътстващите заболявания, от състоянието на сърдечносъдовата система, отделителната и храносмилателната система.

В зависимост от своята физико-химична характеристика питейните минерални води влияят в различна степен върху организма както чрез пряко въздействие, така и чрез общо тонизиране, като засилват приспособителните и защитните му функции.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top