Google+
Home / Любопитно / Тези подправки се справят с лошия дъх в устатата светкавично

Тези подправки се справят с лошия дъх в устатата светкавично


Една от главните причини за лошия дъх е натрупването на плаки по зъбите. Плаката представлява слизест филм, който се смесва с частици храна, слюнка и остатъци от бактерии в устата. 

Лошият дъх може да се дължи и на множество други проблеми – възпаления в устата, инфектирани сливици, заболявания, свързани със зъбите или венците, ферментация на частици храна в устата, инфекции на синусите и недобре почистена изкуствена челюст. 

Тютюнопушенето също може да доведе до лош дъх не само у пушача, но също и при пасивните пушачи, намиращи се постоянно в задимена среда. За неприятната миризма на дъха може да допринесе и хранителен режим, богат на мазнини и пикантни храни или такъв, който включва кафе.

МагданозЛекарствените средства, които причиняват пресъхване на устата или обезводняване, също могат да бъдат източник на проблеми, тъй като потокът на слюнката помага за почистване на устата. 

Според традиционната китайска медицина причината за лошия дъх е прекомерна топлина в стомаха, която засяга и устата. Това може да се предотврати, като се избягват млечните продукти, кафето, алкохолът, захарта, пикантната и пържената храна, които нарушават нормалните киселинни и ензимни нива в тялото. 

Ако тези храни бъдат изключени от хранителния режим, а лошият дъх не изчезне, традиционната китайска медицина препоръчва да се приемат таблетки активен въглен.

Най-лесният начин да се определи дали човек има лош дъх е да се попита приятел, лекар или зъболекар. Тест, който човек сам може да си направи, е да закрие устата си с ръка, да издиша, а после да вдиша през носа, като мирише дъха си. За диагностициране на други проблеми, които може да са причина за лош дъх в устата, се препоръчва преглед при лекар или зъболекар.

За освежаване на дъха могат да се дъвчат листа от магданоз (Petroselinum crispum), вечнозеленото растение гаултерия (Gaultheria procumbens) или лютива мента (Mentha piperita), чиито ароматни вещества навлизат в белите дробове. 

Най-ефикасното лечение на лошия дъх е да се лекува причината. Ако лошият дъх продължи дълго време или има други симптоми, като кървящи венци например, трябва да се потърси консултация с лекар или зъболекар. 

Повечето случаи на лош дъх в устата могат да се лекуват успешно с добра хигиена и медицински грижи. Понякога човек може да развие самозаблуда или натрапчиво поведение за наличието на лош дъх в устата. В такива случаи се налага консултация с психотерапевт.

Трябва да се консумират здравословни храни под формата на пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти. Консумирането на хрупкави храни, като например ябълки, моркови или целина, след всяко хранене помага за отстраняването на плаката. 

Зъбите трябва да се мият и почистват ежедневно след всяко хранене. Четките за зъби трябва да се сменят всеки месец, тъй като по тях се събират бактерии. При наличие на лош дъх добро решение може да се окаже почистването на зъбите с хлебна сода. Тя прави pH на устата по-негостоприемно за бактериите, които могат да причинят лош дъх. 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top