Google+
Home / Хомеопатия / Знаете ли как лекуват Есенциите от цветя на д-р Бах?

Знаете ли как лекуват Есенциите от цветя на д-р Бах?

Есенциите от цветя на д-р Бах са специално приготвени цветни концентрати, съдържащи лечебната енергия на растенията. Те се предписват според емоционалното предразположение на пациента съгласно мнението на здравен специалист или на самия пациент.

Есенциите от цветя на д-р Бах са по-хомеопатични от билковите по начина на своето действие, тъй като въздействат по-скоро на енергийните нива, отколкото на химическия баланс в тялото на хора и животни.
Съгласно теорията те улавят лечебната енергия на цветята и преодоляват отрицателните чувства, като по този начин отстраняват запушванията по пътя на енергията в човешкото тяло, причиняващи болестите.
Теорията е приложима и за домашните любимци.

След като самият д-р Бах боледува сериозно през 1917 г., той започва да изследва нова и простичка система за лечение, насочена към човешката личност като цяло. През 1930 г. той преустановява лекарската си практика в Лондон и заминава за английската провинция и за Уелс, за да посвети живота си на изследванията.
Есенции от цветя на д-р БахОт този момент спира да предписва хомеопатичните препарати и алопатичните лекарства, които е използвал. Вместо това започва да изследва лечебните свойства на растителните есенции и установява, че има интуитивна преценка за свойствата на всяко растение.

В резултат на проучването си, при което експериментира с всяка есенция върху себе си, той разработва система за лечение, носеща неговото име, която се превръща в основа на всички други лекарства, използващи цветя. През 1932 г. д-р Бах открива първата си цветна есенция. През годините преди смъртта си през 1936 г. той открива останалите 37 есенции, които съставят неговата система от лекарства.

Системата се състои от 38 цветни есенции, всяка за различно емоционално предразположение. Основният постулат гласи, че ако се избере подходящо лекарство за съответното емоционално състояние, може да бъде излекувана физическата болест, възникнала в резултат на това емоционално състояние.

Освен това Бах разработва комбиниран препарат, наречен „Спасителна смес“, съдържащ пет от есенциите от дива слива, повет, слабонога, жълтак и гарвански лук (витлеемска звезда) – и препоръчван за лечение на всякакъв вид физически и емоционален шок. Няма времево ограничение за лечението – то може да трае дни, седмици, а в някои случаи и месеци.

Цветните есенции на д-р Бах се приготвят с изворна вода, в която дивите цветове се накисват и се оставят на слънце от два до четири часа, или пък сместа се вари. Произвеждат се ръчно в Англия, а като консервант се използва 27% гроздово бренди.

Трийсет и осемте цветни есенции на д-р Бах могат да се приемат поотделно или като комбинация. Най-разпространената форма на лекарствата са водните извлеци, но комбиниранният препарат „Спасителна смес“ се произвежда и в кремообразна форма.

Течните есенции се предлагат в шишенца от 20 мл с капкомер. Препоръчваната доза е четири капки четири пъти дневно до облекчаване на оплакването. Капките може да се приемат направо в устата, да се поставят в чаша с вода или да се капват от вътрешната страна на китката и зад ушите.

За да се приготви комбинация от есенциите, се използва малко шишенце, обикновено 30 мл, което се пълни с прясна изворна вода, като се оставя достатъчно място за съответния брой капки. Д-р Бах препоръчва да се използват по две капки от всяка желана есенция и да се смесват максимум шест или седем есенции в едно шишенце. По желание като консервант може да се добави една чаена лъжичка бренди, ябълков оцет или растителен глицерин.

Цветните есенции на д-р Бах са силно разредени и досега няма данни за пристрастяване към тях, токсичност или вредни странични ефекти, когато се приемат в нормални дози. Възстановяващите се алкохолици и хора, които избягват приема на алкохол, не бива да приемат есенциите на д-р Бах, когато те съдържат бренди.

Хората, които приемат антибиотика метронидазол (флажил) или антиалкохолни медикаменти като дисулфирам, трябва да избягват приема на цветните есенции на д-р Бах, когато те съдържат бренди и тогава те може да предизвикат гадене и повръщане. Цветните есенции на д-р Бах не са изследвани, за да се определи дали си взаимодействат с лекарства, храни, билки, подправки и хранителни добавки.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top