Google+
Home / Любопитно / Кои тежки заболявания лекуват соковете?

Кои тежки заболявания лекуват соковете?

Сокотерапията включва консумация на сок от сурови плодове или зеленчуци. Соковете могат да се пият превантивно, за лечение на медицински състояния като рак или за постигане на определен резултат, като подсилване на имунната система. Трите най-широко използвани сокотерапии се различават основно по своята продължителност и по това дали в хранителния режим са включени и други продукти.

За някои хора добавянето на сок към ежедневния хранителен режим е напълно достатъчно. Други консумират единствено сокове в продължение на няколко дни, за да пречистят организма си. Освен това сокът е една от главните съставки в хранителната терапия на Герсон, която се използва при лечението на рака. Тази терапия обикновено започва с три до осем седмици престой в клиника. После лечението продължава в домашни условия и може да трае години наред.

Двата компонента на повечето сокотерапии – гладуване и консумация на сокове, датират отпреди хиляди години. Гладуването и постенето са отдавнашни религиозни традиции, описани в Библията и в други древни писания. Лекарственото използване на соковете започва в Индия още от древността. Поддръжниците на аюрведическата медицина са смятали, че консумацията на сокове подсилва телесните тъкани.

Соколечение и сокотерапия В последвалите векове хората продължават да се убеждават, че консумацията на плодове и зеленчуци е полезна за здравето. Много народни предания и поговорки са свързани с ползата от плодовете и зеленчуците. Твърдяло се, че морковите подобряват зрението, а според поговорката, който изяжда по една ябълка дневно, рядко посещава лекар. През XX в. плодовете и зеленчуците се превръщат във важни съставки на лечебната терапия.

Една от формите на сокотерапия, известна като сокоизстискване, включва извличане на сок от сурови плодове и зеленчуци. От 1970 г. хора като „Джусмън“ Джей Кордич популяризират идеята да се пие пресен сок, за да се увеличи енергията, да се свалят излишни килограми и да се постигнат други, полезни за здравето ефекти. Кордич предлага рецепти и продава сокоизстисквачки.

Той обикаля страната и говори за съставките на соковете, които се струват екзотични на хората, свикнали с доматен и портокалов сок. Предлага им нови комбинации от сокове, например от картофи, ябълки, моркови и магданоз. Кордич дава различни рецепти, насочени към получаване на точно определени резултати, като например сваляне на килограми или повишаване на жизнеността.

Благодарение на неговите предавания и презентации, както и на хората, поели по стъпките му, обществеността започва да си дава сметка за ползата от соковете.

КАКВО СЪДЪРЖАТ ЧАСТ ОТ ПОЛЕЗНИТЕ СОКОВЕ ? 

На много хора е известно, че портокаловият сок например е богат на витамин С, но соковете на много други продукти също са полезни за здравето.

• Една 240 ml чаша сок от моркови съдържа повече от 10 пъти препоръчителната дневна доза витамин С.

• Соковете от пресни плодове и зеленчуци, в това число сокът от млади житни стебла, се приемат при язва. При лечение на пептична язва се включва сок от сурови картофи, а за язва на дванадесетопръстника може да се смеси сок от сурово зеле със сок от морков и сок от целина.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top