Google+
Home / Лечебни билки / Котешкият нокът цери тумори и артрит

Котешкият нокът цери тумори и артрит

Котешкият нокът е подобно на дърво пълзящо растение, характерно за тропическите гори на Амазония в Южна Америка. Името идва от закривените тръни на пълзящото растение, които приличат на котешки нокти. Известен още е испанското си име una de gato, котешкият нокът отдавна се използва в народната медицина от местните племена за лечение на чревни оплаквания, астма, рани, рак и други тумори, артрит, възпаления, диабет, нередовен менструален цикъл, висока температура, язва, дизентерия и ревматизъм, както и за прочистване на бъбреците, на кръвта и като противозачатъчно средство.

Коренът има от три до четири пъти по-силно действие от кората на стеблото. Силата на активния компонент в котешкия нокът е доста променлива; тя зависи от това по кое време на годината се събира растението.

Активните съединения в котешкия нокът включват алкалоиди, тритерпени, фитостероли и проантоци-анидини. Изследователите са изолирали уникални алкалоиди от кората и корените, които активират имунната система чрез увеличаване активността на белите кръвни клетки.

Ринхофилинът, един от алкалоидите, изолирани от котешкия нокът, има антихипертонични свойства, които могат да намалят риска от инсулти и сърдечни пристъпи чрез забавяне на пулса, сваляне на кръвното налягане, увеличаване на кръвообръщението и намаляването на нивата на холестерола в кръвта.

Котешки нокътУстановено е, че в растението се съдържат вещества, които имат антитуморни, антилевкозни, антиоксидантни, антимикробни, антибактериални, противовъзпалителни, противовирусни и пикочогонни свойства.

Противовъзпалителното действие на котешкия нокът се оказва ефикасно при облекчаване на схващането и отоците при артрит, ревматизъм и при болки в ставите. Австрийско изследване, публикувано през 2002 г., е установило, че котешкият нокът значително намалява болезнеността в ставите и отоците при група от 40 пациенти с ревматоиден артрит, с незначителни странични ефекти и без взаимодействие с другите лекарства за артрит на пациентите. Скорошно проучване, извършено в Перу, показва, че противовъзпалителният ефект на котешкия нокът е по-силен в екстракти, приготвени с алкохол, отколкото в разтвори на водна основа.

Котешкият нокът може да се намери в магазините за здравословно хранене и в билковите магазини под няколко форми: сух екстракт, натрошена кора, капсули, таблетки, чай и тинктура.

За приготвяне на чай се вари 1 г кора в 1 чаша вода в продължение на 10-15 минути. Сместа се прецежда преди пиене. Препоръчваната доза е по една чаша чай три пъти дневно.

Доза за тинктура: 1-2 мл до два пъти дневно. Деца над две години и възрастни над 65 години трябва да започнат употребата със слаби дози и постепенно да ги увеличат, ако е необходимо.

Противопоказания

Котешкият нокът НЕ СЕ препоръчва за бременни, кърмачки или за жени, които се опитват да забременеят. Деца на възраст под две години не трябва да приемат котешки нокът. Лица, които страдат от сериозно заболяване, трябва да се консултират с фитотерапевт, преди да използват тази билка.

Странични ефекти

Проучвания, извършени в Европа, съобщават за ниска токсичност при използването на котешки нокът, дори когато се приема в големи дози. Единственият забелязан страничен ефект е диарията. През 2001 г. обаче едно изследване от Южна Африка съобщава за пациент с лупус, който развива бъбречна недостатъчност след приемане на екстракти от котешки нокът.

Котешкият нокът не бива да се комбинира с хормонални лекарства, инсулин или с ваксини. Той може да стане причина имунната система да отхвърли чужди клетки, така че хора, на които е бил присаден орган или тъкан, не трябва да използват тази билка. Когато се приема заедно с други билки, може да се наложи намаляване на дозата. 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top