Google+
Home / Лечебни билки / Индийски коноп – какви са лечебните му качества според лекарите?

Индийски коноп – какви са лечебните му качества според лекарите?

Марихуаната, Cannabis indica L„ известна още като „индийски коноп“, е член на семейство Cannabaceae или Конопени, за което се счита, че е произлязло от планинските райони на Индия, на север от Хималаите.

Марихуаната се отглежда от хиляди години. За пръв път канабисът е описан заради лечебната му употреба в най-старата известна ни китайска фармакопея Pen Ts’ао. Император Шен-Нун (2723-2697 пр. н.е.), за когото се смята, че е неин автор, нарича канабиса „висша“ билка.

Марихуаната била препоръчвана за лечение на много от често срещаните заболявания. Приблизително през същия период в Египет канабисът е използван при лечението на възпалени очи.

Търговията с коноп, ценен най-вече заради здравината и разнообразната му употреба, процъфтява и носи големи печалби. Кораби с конопени корабни въжета и платна прекосяват океаните и достигат до Северна Америка. Към 1621 г. британците вече отглеждат канабис във Вирджиния, където тази култура също била задължителна.

От 1915 г. употребата на канабис в някои американски щати се счита за престъпление. Първи в това отношение е щатът Юта, последван от Калифорния и Тексас. Към 1923 г. законови ограничения върху билката са въведени в Луизиана, Невада, Орегон и Вашингтон. Ню Йорк забранява употребата на канабис през 1927 г.

Индийски коноп

Индийски коноп

През 1937 г. федералното правителство прокарва Закона за данък върху марихуаната, с който се забранява отглеждането и обработването на марихуана. Законопроектът е внесен в Конгреса от тогавашния министър на финансите Андрю Мелън, който освен това е банкер на Корпорация Дюпон.
През същата година Химическа компания Дюпон внася патент за найлона, пластмасите и технологията за избелване при производство на хартия.

Друг закон от 1937 г. забранява промишлената и медицинската употреба на марихуаната и класифицира цъфтящата горна част като наркотик. Ограниченията върху отглеждането и употребата на канабис продължават. Марихуаната е обявена за незаконен наркотик – заедно с ЛСД, хероина, кокаина и морфина.

Всяка част на растението, в това число пъпките, листата, семената и коренът, е била използвана през дългата му история.
Марихуаната има аналгетични, антиеметични (против повръщане), противовъзпалителни, седативни (успокояващи), антиконвулсивни и слабителни свойства.

Клиничните изследвания отдавна са показали нейната ефективност за намаляване на гаденето и повръщането вследствие химиотерапия при ракови заболявания. Освен това доказано е, че билката намалява вътреочното налягане до 45%, полезно действие при лечението на глаукомата.

Изследванията показват, че под въздействието на канабиса пулсът може да се ускори до 40 удара в минута. Резултатите от едно изследване на Американската кардиологична асоциация, публикувани през февруари 2000 г. показват, че пушенето на марихуана може да предизвика инфаркт при хора със сърдечни проблеми.

Изследванията показват, че до осем часа след пушене на канабис има нарушаване на двигателната координация и способността за управление на автомобил. Хората, използвали растението, трябва в продължение на няколко часа след това да се въздържат от шофиране и работа с тежка механизирана техника.

„Наръчникът за лекари за билкова медицина“ съобщава, че най-честият страничен ефект от употребата на марихуана е психотропен, тъй като човек изпада в еуфорично състояние (ясно изразено веселие, пристъпи на смях) почти веднага след пушене на билката.

Клиничните опити показват, че с времето при хората, които употребяват умерено марихуана, не настъпва намаляване на познавателната функция в сравнение с тези, които не употребяват.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top