Google+
Home / Любопитно / 7 заболявания, при които на помощ идват маслините

7 заболявания, при които на помощ идват маслините

Откакто гълъбът донесъл маслинено клонче на Ноевия ковчег, маслината се смята за символ на надеждата.

Тези разклонени, дълговечни дървета, растящи на горички в Южна Европа, Близкия изток и Средиземноморието, продължават да излъчват магичното чувство за мир и спокойствие.

Древен еврейски закон забранявал отсичането на всяко ново дърво, което дава плод.

Когато израелското правителство планирало изкореняването на маслинена горичка на Западния бряг, евреи и араби се вдигнали заедно да протестират срещу това оскверняване на свещения символ.

Плодното маслинено дърво произлязло от трънлив храст, растящ в покрайнините на персийските пустини. То е част от семейството на 20 вечно зелени растения. За първи път било култивирано преди около 8000 години в Близкия изток.

Споменава се с почит в Корана и над 200 пъти в Стария и Новия завет. Оттам се разпространило из Средиземноморието, като крепостите му са в Италия, Испания и Гърция.

Продължителността на живота му е изключителна. Предполага се,че в Палестина все още растат маслинени дървета, свидетели на началото на християнството.

На едно 700-годишно маслинено дърво обиколката достигнала до 20 метра. На височина могат да надминат 40 метра, ако не ги кастрят, за да дават повече плод.

маслини

За какво помагат маслините?

Оставените на дървото маслини зреят до виолетов цвят. Черните маслини се прибират с брулене 4 месеца след зелените (през това време се изпълват с мазнина, стават по-сочни и ароматни). Този асортимент съставлява около 85 процента от общото производство.

Суровите маслини са твърде горчиви на вкус. Подлагат ги на различен вид обработка, киснат ги в пепелява вода или ги мариноват. Добре обработените маслини трябва да са с твърда вътрешност и да миришат на прясно. За определени цели ги сушат на слънце.

На пазара се предлагат над 100 различни асортимента маслини. От тях произвеждат и големи количества зехтин, като всяка област предлага марки с фиксирани качества и външни белези.

Наред с много други преимущества на зехтина той забавя остаряването и поддържа в напреднала възраст дейността на мозъка и други органи и тъкани. Още в древността маслината и зехтинът са използвани широко за лечение.

За какво помагат маслините?

При мозъчен удар
Подпомагайте природата, като храните болния с натурални, сурови храни. Хранете го с колкото може повече изсушени маслини, тъй като те съдържат натрий и помагат на тъканите да станат по-еластични.

Маслините не трябва да бъдат солени или мариновани. Трябва да бъдат използвани само сушените на слънце – те се продават на пакети, а не във варели и буркани.

Заболявания на пикочния мехур
Яжте маслини незабавно след всяко хранене – колкото ви се иска. Ако не ги обичате – ограничете количеството, но не пропускайте да ги ядете редовно.

Кръвообращението
При студени крака и ръце поемайте освен затоплящите храни – като чесън, люти чушки, репички – комбинация от зехтин, мед и нишесте. Те са горива за тялото. Особено препоръчително е да ядете маслини, банани и мед.

Запек
След хранене яжте колкото може повече сухи маслини. Те са богати на мазнина, белтъчини и груби влакна. И сутрин яжте маслини на гладно. Добре е да консумирате хляб, приготвен със зехтин. В допълнение можете да пиете и по лъжичка зехтин.

Дребна шарка
Ако измивате кожата с лимонов сок и след това я разтривате със зехтин, ще премахнете следите от пъпките по-бързо, отколкото биха го направили голяма част от лекарствата предлагани в аптеките.

Заболявания на жлъчката
Вземете половин чаша зехтин и с много нагорещено парче плат попийте част от него. После поставете парчето плат вдясно върху жлъчката и върху стомаха. Топлината ще омекоти и разшири тъканите. Зехтинът ще се просмуче през тях, ще стигне до стените на жлъчката и ще започне да разтваря камъните. Правете това под лекарски контрол!

Мазоли
Сутрин и вечер мийте обилно крака в топла или студена вода. След това активно го разтривайте с ръка и намажете със зехтин. Отрежете парче лимон, привържете го отгоре и така преспете. Правете това всяка нощ в продължение на седмица. Мазолът ще започне да изчезва. Рязането е винаги опасно и не премахва причината.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top