Google+
Home / Бабините лекове / Не подритвайте дивите кестени по пътя – излекувайте се с тях

Не подритвайте дивите кестени по пътя – излекувайте се с тях

Дойде времето на пукването на бодливата обвивка и дивите кестени – красиви, гладки и кафяви, се сипят по улици и градини.

Понякога ги пренебрегваме, друг път не устояваме да вземем в ръка току-що паднал свеж плод.

Мнозина обаче ги ценят по-високо. Особено производителите на медикаменти, билкарите и лечителите.

Узрелите кестени се събират и се сушат на сянка, добре разпръснати. Ако са струпани, те плесенясват. Препоръчва се понякога да се доизсушават в слаба фурна при 60°С.

В медицината обикновеният кестен има голямо приложение, тъй като от него се извличат екстракти и масла.

Лекарствата в аптеките се продават със съответни упътвания. Използват се за лечение на промените в кръвоносните съдове – хемороиди, възпаления, разширени вени, склонност към образуване на тромби…

Какво можем да си направим сами?

кестени

Излекувайте се с диви кестени

От цвета на кестените през определения сезон или ако е изсушен, приготвяме чай. В литър вода сваряваме 50 г цвят и го пием по 1-2 чаши дневно.

Маслото, извлечено от плода и загрято до телесна температура, е подходящо за намазване на болни крайници, стави.

Специалните балсами, създадени на основата на чистия спирт, при масажиране подобряват кръвообращението, а когато се добави и мента, помагат при артрит и ревматизъм.

Има и добри рецепти, които можем да изпълним сами.

Извлечените от плодовете вещества правят кожата по-мека, подхранват косата, помагат и за заздравяване на ноктите, увредени от препарати за миене и пране, от лакове и лакочистители.

Как да си ги направим сами?

Обелете кестените, настържете ги на ситно и ги разбъркайте с топла вода. Нанесете кашичката върху кожата, косата или ноктите. Оставете я да действа десет минути, след което почистете.

Доверете се на тази лесна, проста и изпитана рецепта от нашите баби. Не е задължително да купувате скъпи мехлеми и лосиони – с минимални средства можете да получите отличен резултат.

Необходимо Ви е само малко време и кестени които подритвате на улицата.

Как да си приготвим екстрактът, препоръчван при невралгии, миалгии, ревматизъм, възпаление на кожата и други?

Петдесет грама настъргани или накълцани на ситно диви кестени се накисват в половин литър петдесетградусова ракия или водка. В продължение на три седмици се пият четири пъти дневно по 30-40 капки.

С нея намазваме и болезнените места, засегнати от ревматизъм и артрит.

Мнозина препоръчват диви кестени, поставени в платнени торбички, да се подпъхват на подходящо място в леглото. Други ги носят по джобове и чанти, насипват ги, вече изсушени в купи, вази…

Имали лечебно въздействие дори и така. Важното е, че са подръка и винаги можем да направим подходящи маски или тинктура с тях.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top