Google+
Home / Пчелни продукти / Как да излекуваме астматичен бронхит и астма с мед?

Как да излекуваме астматичен бронхит и астма с мед?

Бронхиалната астма е за боляване, което се характеризира със силни и мъчителни кризи на задушаване. В основата на заболяването лежи изменението на общата реактивност на организма.

За лечението на астматичните заболявания медът трябва да се подбира индивидуално за всеки болен. Необходимо е предварително изпитвани чувствителността на изолираните бактерии от бронхиалния секрет към антибиотиците на употребявания мед.

Лечението се започва само след предварително изпитване чувствителността на болния към меда (биологична проба за алергия).

Медолечението се провежда под формата на инхалации с мед. В продължение на 20 дни се предвиждат по две инхалации дневно с 30 % разтвор на мед в дестилирана вода или физиологичен серум, приготвени в същия ден преди процедурата. При нужда лечението може да се удължи, като след 1 1/2 месеца се повтаря.

По време на аеролозното лечение с мед се препоръчва вътрешно приемане на мед по 100 – 120 грама дневно на 3 пъти преди ядене.

При съпътстващи астматичния бронхит заболявания на носа и околоносните кухини (синуити, ринити и др.) се провежда комплексно медолечение едновременно на основното и съпътствуващото заболяване.

Медолечението се съчетава с лечебна физкултура, дихателни упражнения, акупунктура, диетичен режим, а при нужда и с медикаменти.

Прополисотерапия

мед

Лечение на астмата с мед

Прополисът се използува за инхалиране или се приема вътрешно, но само след предварително изпитване на чувствителността на болния към него.

Инхалациите се изпълняват с помощта на компресорни или ултразвукови апарати. Използува се воден екстракт (10 %) или спиртно-водна емулсия от прополис (1:10). При домашни условия се провеждат парни или топло-сухи инхалации с прополис или с комбинация от прополис и восък.

Едновременно с инхалирането се препоръчва вътрешно приемане на прополис под форма на воден или спиртен екстракт в обичайните за практиката дози.

Прополисотерапията се провежда на фона на вътрешно приемане на хранително-лечебните пчелни продукти, но тъй като болните с бронхиална астма имат повишена реактивност, необходимо е щателно изпробване на чувствителността на болния към съответните пчелни продукти.

Лечение с пчелно млечице

Прилага се при лечението на бронхиалната астма чрез инжектиране на препарати от него (50 мг мускулно) ежедневно или през ден. Терапията е подходяща особено за екзогенните форми на заболяването.

За вътрешно лечение пчелното млечице се приема по 50, 100 или 200 мг дневно, взети на един или два приема преди ядене в течение на 3 – 4 месеца.
Японски автори препоръчват по-високи дози 500 мг дневно.

Инхалациите с пчелно млечице се изпълняват с воден разтвор от натурално, консервирано или лиофилизирано пчелно млечице, приготвен непосредствено преди употребата.

Лечението на бронхиалната астма с пчелно млечице се провежда в комбинация с другите пчелни продукти задължително след биопроба.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top