Google+
Home / Пчелни продукти / Как да излекуваме сами остър и хроничен ринит с апитерапия

Как да излекуваме сами остър и хроничен ринит с апитерапия

Острият ринит обикновено се причинява от бета- хемолитични стрептококи, пневмококи и др.

Проявява се с неразположение, главоболие, запушен нос и голямо отделяне на секрети.

Отначало те са редки, а по-късно преминават в гнойни. Ринитът е начална проява на грипозните заболявания.

Хроничният ринит се дължи на хронифициране на острия ринит, на инфекциозни огнища в устната кухина и глътката, продължително въздействие на прах, газове, тютюнев дим и пр.

Предразполагащи моменти за появата на страданието са хроничните заболявания на сърдечно-съдовата система, катарите на горните и долните дихателни пътища, нарушение на обмяната на веществата и пр.

Симптомите на катаралната и хипертрофичната форма са запушен нос и обилни редки секреции, а на атрофичната – сухота в носа и гърлото, гъсти гнойни секреции, снижение на обонянието, хронично главоболие и пр.

За лечение на хроничния и острия ринит се използуват следните апитерапевтични форми и методики.

Медолечение

апитерапия

Лечение на хроничен ринит с апитерапия

Местни апликации. Вземете захаросан мед с големината на грахово зърно. Поставете в двете ноздри при силно обърната назад глава по едно такова топче от мед. Повторете процедурата 2 – 3 пъти дневно.

Инхалации. Използува се 30 % воден разтвор на мед. Разпрашването става с помощта на компресорни апарати или при домашни условия чрез топлинно изпаряване.

Електрофорезата по директна или индиректна кухинна методика.

В двете ноздри се поставят тампони, напоени с 30 % воден разтвор на мед. Хидрофилните възглавнички, свързани с апарата, контактуват с тампоните (директна методика) или не контактуват с тях (индиректна методика).

Вътрешно приложение. Най-подходящ за целта е липовият, планинският или полският мед. Дневната доза е 90 – 100 гр. , взета на 3 приема преди ядене. Вътрешното приложение е задължителен фон на местното.

Прополисотерапия
Местно приложение – прополисът се използува под формата на 10 – 15 % мехлем. С мехлема се обилно се намазва носът вътре и кожата над носа, синусите и челото по няколко пъти на ден.

Използуват се също капки за нос от спиртно-маслена емулсия в съотношение (1:2; 1:1), от която се поставят 4-5 капки по няколко пъти на ден в двете ноздри.

Инхалации с прополис – провеждат се със спиртно-водна (1:10) или спиртно-маслена емулсия (1:2) или с воден екстракт от прополис (10 %). Използуват се компресорни апарати. Могат да се приложат също парни или „топло-сухи“ инхалации с. прополис при домашни условия.

При електрофорезата с прополис се използува спиртно-водна (1:10), спиртно-маслена емулсия (1:2) или 10% воден екстракт от прополис. Прилага се директната и индиректната кухинна методика.

Комплексна терапия

Лечението на хроничните ринити изисква по-активно и по-дълготрайно въздействие, затова се препоръчва комбинирането на няколко пчелни продукта и няколко форми на приложение.

Например електрофореза с прополис и вътрешно приемане на мед, пчелно млечице и прашец; аерозол с мед, комбиниран с местно приложение на прополис; електрофореза с прополис или мед, комбинирани с инхалации при домашни условия и др.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top