Google+
Home / Лечебни билки / Как царица Елизабет се е излекувала от ревматизъм и подагра с помощта на билка?

Как царица Елизабет се е излекувала от ревматизъм и подагра с помощта на билка?

Лечебното действие на розмарина се е ценяло високо още от древността. Арабите и римляните са го предпочитали не само като подправка, а и като лечебно средство. Те смятали, че прогонва всички болести, заболявания и зли духове.

Така че този малък диворастящ храст е познавал добри времена. През XVI век 72-годишната царицата на Унгария – Елизабет била болна от подагра и ревматизъм.

Според една от легендите благодарение на розмарина успяла да възвърне силата си на двадесетгодишна. Така тя подмамила краля на Полша, който се влюбил, а и по-късно оженил за нея.

Водата на унгарската царица съдържала розмаринови клончета, киснати в ракия, както и други билки – майоран, лавандула, познати днес като противоревматични средства.

Розмаринът наистина помага при ревматизъм, слабост в крайниците, световъртеж, чернодробни и жлъчни оплаквания и дори при полови смущения.

В народна медицина билката се прилага за успокояване на болки в стомаха, при проблеми с менструалния цикъли и против образуване на газове в червата и стомаха.

розмарин - билка

Лечение на ревматизъм и подагра с розмарин

Розмаринът също подобрява апетита, използва се при сърдечни неврози, чайовете и настойките са изключително полезни при астма и кашлица, а при ревматизъм може да се използва и във вид на пластири.

Приема се във вид на извлек по следния начин:
Залейте 2 чаени лъжички ситно стрити изсушени листа от билката с 400 мл вряща вода.
Накисва се в добре затворен съд за 4 часа. След това се прецежда и се раздели на 2 части. Пие се на гладно сутрин и вечер.

Може също шепа розмарин да се вари 15 минути в 1 литър вода и с отварата да се правят топли компреси на засегнатите от ревматизъм части на тялото.

Външно приложение:

Може просто да пуснете клонче розмарин във ваната си по следния начин:
Половин час преди банята поставете марлена торбичка с 50 гр дрога на прах.

Тази баня трябва да се прави по-скоро сутрин, защото е тонизираща, а не сънотворна (приписват й и стимулиращи сексуални качества).

От розмарин може да се приготви полезен и ароматен чай като от мащерка. По една щипка на чаша е достатъчно. Може да се пие няколко пъти дневно.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top