Google+
Home / Лечебни билки / Чай от трънка унищожава бъбречни камъни

Чай от трънка унищожава бъбречни камъни

Използват се цветовете и плодчетата на трънката. Активните съставки на цветовете са амигдалин, производни на кумарина и флавонгликозиди. Плодчетата съдържат танини, витамин С, амигдалин и плодови киселини.

 ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ: амигдалинът, производните на кумарина и флавонгликозидите имат слабо разслабително и диуретично действие. Витамин С повишава защитните сили на организма и подпомага оздравяването. Организмът се нуждае от допълнителни дози от този витамин по време на треска и простуда.

 ПРИЛОЖЕНИЯ: чаят от трънкови листа се препоръчва като слаб лаксатив при камъни бъбреците, кашлица или нередовна и болезнена менструация. Плодовете могат да се приготвят под формата на желе, паста или сок. Когато се употребява редовно, трънката подсилва защитните сили на организма.

Чай:

Залейте 2 чаени лъж. листа от трънка с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Добавете мед и лимонов сок на вкус. Не пийте по повече от 2 чаши на ден.

 СИРОП:

Измийте и нарежете на половинки 1/2 кг трънки, оставете ги да набъбнат през нощта, потопени в 2 чаши вода. Кипнете веднъж, прекарайте през цедка и подсладете с мед.

Налейте сиропа в стерилни херметично затварящи се буркани. Съхранявайте в хладилника и приемайте по 1 суп. лъж. на ден.

 ЖЕЛЕ:

Измийте и нарежете на половинки 1/2 кг трънки, оставете ги да набъбнат през нощта в 1 чаена чаша вода. Кипнете веднъж и прекарайте през цедка. Сварете плодовата паста с 2 чаши бяло вино и около 200 г захар. Сложете желето в стерилни буркани. Консумирайте ежедневно, като намажете върху хляб или разбъркате в кисело мляко.

 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Суровите трънки могат да са токсични в по-голямо количество, тъй като амигдалинът е производно на циановодородната киселина и затова в по-високи концентрации е отровен за хората. При варенето обаче амигдалинът се унищожава. Суровите плодове могат да се ядат само след първата зимна слана.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top