Google+
Home / Любопитно / Как да имаме здраво сърце и кости с пшеничен зародиш ?

Как да имаме здраво сърце и кости с пшеничен зародиш ?

Пшеничният зародиш е зародишът на житното зърно. Отделя се от житото, което се мели за брашно. Пшеничният зародиш не съдържа натрий и холестерол и е богат на хранителни вещества, включително витамин Е, магнезий, пантотенова киселина (витамин В5), фосфор, тиамин (витамин B1) и цинк. Освен това е източник на коензим Q10 (убихинон) и на ПАБА (пара-аминобензоена киселина). Две лъжици пшенични зародиши съдържат 65 калории, 6 г протеин, 2 г ненаситени мазнини и 2 г фибри.

 Пшеничният зародиш е хранителен източник и е част от групата на зърнените продукти. Високото съдържание на минерали и на витамини го прави изключително хранителен. Пшеничният зародиш съдържа следните хранителни вещества:

– Витамин Е. Една чаша пшеничен зародиш съдържа 19,5 мг витамин Е, а една супена лъжица масло от пшеничен зародиш съдържа 26,2 мг витамин Е. Витамин Е е антиоксидант, за който се смята, че защитава имунната система.

– Магнезий. Магнезият помага на тялото да произвежда и да предава енергия, а също и да поддържа здрави сърцето, костите, мускулите и кръвоносната система.

– Пантотенова киселина. Пантотеновата киселина (витамин В5) в пшеничния зародиш помага на организма да преработи и усвои енергията от храната, и улеснява метаболизма на холестерола и на мастните киселини. В половин чаша пшеничен зародиш се съдържат приблизително 1,24 мг пантотенова киселина. Препоръчва се дневна доза от 5 мг пантотенова киселина общо от всички храни.

Пшеничният зародиш е богат на хранителни вещества– Фосфор. Четвърт чаша пшеничен зародиш съдържа 232 мг фосфор. Фосфорът спомага за изграждането на зъбите и костите и улеснява метаболизма. Възрастните трябва да консумират приблизително 700 мг от този минерал дневно.

–  Тиамин. Тиаминът, един от витамините от В комплекса, е важен за нормалния растеж и за изграждането на здрава кожа, мускули, коса и кости. Освен това той помага на организма да преработва алкохола и стимулира нормалното функциониране на нервната система. Една чаша пшеничен зародиш съдържа 1,08 мг тиамин, а препоръчваните дневни дози за мъжете и за жените са съответно 1,2 мг и 1,1 мг.

– Цинк. Пшеничният зародиш съдържа известно количество цинк – микроминерал и антиоксидант, важен за правилния растеж, за функционирането на имунната система и за производството на хормони.

– Коензим Q10 hjih убихинон е антиоксидант, които помага на клетките да предават кислород и енергия.

– ПАБА (пара-аминобензоена киселина) спомага за поддържането на баланса на чревната флора и бактерии.

Пшеничният зародиш се използва широко като храна за животни, а хората консумират най-вече масло и зърнени продукти от пшеничен зародиш. И двете се продават в повечето хранителни магазини и магазини за здравословно хранене.

Неотвореният вакуумиран буркан с пшеничен зародиш може спокойно да се съхранява до една година. Отворените буркани могат да престоят до девет месеца в хладилник, ако се съхраняват правилно и плътно затворени.

За увеличаване на количеството па хранителните вещества и на фибрите в хляба пшеничният зародиш може да замести 0,5 до 1 чаша обикновено брашно.

Предпазни мерки

Тъй като пшеничните зародиши съдържат мазнини, те трябва задължително да се съхраняват на студено, за да се предотврати развалянето им.

Какви са страничните ефекти от консумацията му?

Не са известни странични ефекти от консумацията на пшенични зародиши в нормално количество.

Пшеничният зародиш е богат на хранителни вещества – витамин Е, магнезий, пантотенова киселина, фосфор, тиамин и цинк, коензим Q10, ПАБА и др.Пшеничният зародиш се използва широко под формата на масло от пшеничен зародиш и зърнени продукти със съдържание на пшеничен зародиш.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top