Google+
Home / Лечебни билки / Древна билка нормализира кръвното

Древна билка нормализира кръвното

Сибирският женшен, Eleutherococus senticosus, наричан още елеутерокок, или корен на живота, е растение от същото ботаническо семейство като китайския женшен (Рапах ginseng) и американския женшен (Рапах quinquefolius).

Сибирският женшен е една от най-широко използваните билки в света.

Сибирският женшен е тънък и бодлив храст, който стига до 4,6 м височина. Вирее в горите на Югоизточна Русия, Северен Китай, Япония и Корея. За лечение се използва коренът на растението.

Сибирският женшен е част от китайската медицина вече повече от 2000 години като средство за повишаване на енергията и на жизнеността и за лечение на дихателни и други инфекции, макар че китайските билколечители използват корейския и американския женшен много по-често.

Сибирският женшен е познат в Източна Европа като народен лек вече стотици години, но едва през 40-те години на XX в. става популярна билка в Русия и в Европа.

През 30-те години на XX в. сибирският женшен е обект на редица изследвания в Съветския съюз.

сибирски женшен

Древна билка нормализира кръвното

Установено е, че той повишава издръжливостта и силата на атлетите, затова много известни съветски шампиони го включват в своите тренировъчни програми.

Сибирският женшен е толкова шумно възхваляван, че съветските астронавти го носят със себе си в Космоса като съответствие на амфетамините на американските си колеги.

Активната съставка на сибирския женшен е сложна група химически вещества, известни като елеутерозиди.

Те се различават от гинсеноидите, които се срещат в Рапах ginseng и Рапах quinquefolius, което потвърждава мнението на китайските билколечители, че сибирският женшен въздейства на тялото различно от корейския или американския.

Поради тази разлика в активните съставки фитотерапевтите спорят дали сибирският женшен трябва да бъде смятан за истински женшен.

Повечето изследвания са направени от учени от бившия Съветски съюз, но и по-новите изследвания потвърждават полезните свойства на сибирския женшен.

Редица изследвания са доказали, че сибирският женшен подобрява физическата издръжливост, поетото количество кислород, възстановяването и цялостното представяне и на лекоатлетите, и на тежкоатлетите.

Японско изследване от 1986 г. показва, че подобрява също поетото количество кислород в натоварвания мускул.

Сибирският женшен нормализира кръвното налягане при пациенти с високо или с ниско кръвно. Той намалява като цяло симптомите на стреса. Японско изследване от 1996 г. стига до заключението, че може да предпазва от стомашна язва.

Изследвания върху животни показват, че този вид женшен подпомага борбата с токсични химически вещества и излагането на опасни нива на радиация.

Руско изследване от 1992 г. сочи, че сибирският женшен намалява появата на тумори при плъхове, изложени на радиация.

Според друго руско изследване при жени, подложили се на лъчетерапия за лечение от рак на гърдата, неприятните странични ефекти съществено намаляват, ако болните приемат женшен.

Германско двойно сляпо изследване от 1987 г. върху хора показва, че елеутеро женшенът засилва имунната реакция и подобрява цялостната издръжливост на тялото срещу инфекции.

Други изследвания сочат, че сибирският женшен засилва активността на лимфоцитите и на клетките убийци в имунната система.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top