Google+
Home / Лечебни билки / Магическият невен – ефективен при разширени вени и екземи

Магическият невен – ефективен при разширени вени и екземи

Невенът (Calendula officinalis) е познат още като градински невен, holligold, goldbloom, golds, ruddes, пъпка на Мери, очи на бик и pot marigold. Той принадлежи към семейство Сложноцветни. Други членове на това растително семейство са маргаритките, арниката, лайката и белият равнец. Тази ярка, цъфтяща билка разтваря златните си цветове сутрин и ги затваря при здрач или при дъжд. Невенът произлиза от Азия и Южна и Централна Европа. Ранните заселници пренасят билката в Северна Америка, където тя се е превърнала във фаворит за градинарите. Тя се отглежда по целия свят и е високоценена заради кулинарните и медицинските си приложения.

Първото й име (Calendula) е от латинското kalendae, думата, която римляните използвали, за да покажат, че тя цъфти в техните земи през цялата година. Второто име officinalis означава, че невенът е включен в официалните списъци с медицински билки.

Билката невен - изключително ефективна при разширени вениИзсушените цветове на прах се използват като заместител на шафрана в готварството. По време на Гражданската война в САЩ невенът е използван като кръвоспиращо средство при рани, получени в битка.

Цветовете на невена продължават да се ценят като антисептик за външна употреба върху драскотини, изгаряния, порязвания и рани. Локалното прилагане под формата на растителни лапи или запарка (върху парцал и приложена върху раната) е ефективно заздравително средство.

Римляните са ценили билката за способността й да сваля високата температура. През средните векове се смятало, че невенът предпазва от чума. В медицината на ранните американски шейкъри невенът е лекарство против гангрена.

В добавка към изброените полезни употреби невенът има и дигестивно действие (подобрява храносмилането).

Запарка или тинктура от цветовете, приемана вътрешно, е полезна при лечението на рак, стомашни спазми, колит, херпесни вируси, гъбични инфекции и диария. Запарката може да се използва и външно – при ужилване от пчели, възпаления на очите, циреи и абсцеси, разширени вени, екземи, акне и като гаргара при язви в устата или като вода за изплакване, която облекчава зъбобола.

Цветовете имат антиспастични, антимикробни и противовирусни свойства. Те подобряват циркулацията на кръвта и лимфата и подпомагат изхвърлянето на токсините от тялото. Смята се, че сокът от свежите цветове или стебла помага за отстраняването на брадавици и за лекуването на лигавиците и кожата. Запарка или тинктура от билката е полезна в случаи на болезнена или забавена менструация и заради тези си свойства билката е ценна за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Тинктурата има и много други употреби – като локална промивка при обрив от шарка на децата, за гаргара при язви в устата, за вагинален душ при гъбични инфекции, вътрешно като успокоително за възпалени бели дробове, за локално прилагане при хемороиди и т.н.

Въпреки големия брой изследвания на химическите съставки на цветовете на невена агентите, свързани с лечебните свойства на билката, не са ясно определени. Съставките им са сапонини, каротеноиди, смола, горчива основа, етерични масла, стероли и флавоноиди.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top