Google+
Home / Лечебни билки / Излекувайте сами камъните в жлъчката с артишок

Излекувайте сами камъните в жлъчката с артишок

От камъни в жлъчката обикновено страдат хора на възраст между 20 и 50 години. Рискът от образуването им нараства с възрастта. При младите жени вероятността от образуване на жлъчни камъни е до шест пъти по-голяма, отколкото при мъжете в същата възрастова група. При пациенти над 50 години обаче това болестно състояние засяга еднакво често и мъжете, и жените. Американските индианци развиват жлъчни камъни по-често от всяка друга етническа група от населението, като на второ място са американците от мексикански произход. По всичко личи, че жлъчните камъни се предават по генетичен път в семействата.

 

Хората, които имат жлъчни камъни, могат да останат без симптоми продължително време, особено ако камъните са в жлъчния мехур. В повечето случаи медицинското лечение се смята за необходимо само ако се появят симптоми. Симптомите се появяват, когато камъните напуснат жлъчния мехур и заседнат на друго място в жлъчната система. Ако останат заседнали в нея, това може да доведе до увреждане на черния дроб, панкреаса (задстомашната жлеза) или на самия жлъчен мехур.

 

На жлъчните камъни се дължат няколко разстройства, между които:

– Жлъчнокаменна болест – камъни в самия жлъчен мехур. Болката се дължи на контракциите на жлъчния мехур около камъка.

 

– Камъни в жлъчните канали – наличие на жлъчни камъни в общия жлъчен канал (проход), който се изпразва в дванадесетопръстника. След като бъдат открити, камъните в общия жлъчен канал трябва да бъдат отстранени, за да се предотвратят по-нататъшни проблеми.

 

– Холецистит – разстройство, което се характеризира с възпаление на жлъчния мехур. Причината обикновено е преминаването на жлъчен камък от жлъчния мехур в отводния канал на мехура, който го свързва с общия жлъчен канал. Холециститът причинява болезнено уголемяване на жлъчния мехур и на него се дължат между 10 и 25% от случаите на оперативно лечение на жлъчния мехур.

 

Пристъпите обикновено се появяват след консумация на храна с високо съдържание на мазнини. Те често се случват нощем и понякога болката е толкова остра, че обикновено се налага пациентът да бъде откаран в спешното отделение на най-близката болница. Болката често се локализира в дясната страна на тялото. При проблеми с жлъчния мехур болката започва в корема и може да се пренесе върху гърдите, гърба или в областта между раменете.

 

Лечение

Жлъчните пристъпи е възможно да се дължат на алергична реакция спрямо определени храни. Тези храни трябва да бъдат установени и извадени от хранителния режим или най-малкото – значително ограничени. Най-често това са яйца, свинско месо, лук, пиле, мляко, кафе, цитрусови плодове, царевични продукти, ядки и боб.

Могат да се направят и други промени в хранителния режим, които биха облекчили симптомите на жлъчните камъни. Повтарящите се пристъпи могат да бъдат намалени, като се поддържа здравословно тегло и здравословен хранителен режим.

 

Жлъчетворните билки карат черния дроб да отделя жлъчка. Те помагат да се поддържа съответният химичен състав на жлъчката, така че да се избегне образуване на камъни. Тези билки включват:

Лечение на жлъчни камъни с артишок– Тинктура от глухарче (Taraxacum officinale), 2-6 мл веднъж дневно

– Семена от бял трън (Sylibum marianum), доза, еквивалентна на 70-210 мг силимарин

– Листа от артишок (Cynara scolymus), 150 мг три пъти дневно

– Куркума (Curcuma longa), използвана като подправка, 150 мг три пъти дневно.

 

При наличие на големи камъни не бива да се ползва без лекарско наблюдение!

Използването на тези билки причинява и някои възможни реакции, като газове, диария, гадене и диспепсия (нарушения в храносмилането).

 

Други терапевтични подходи, за които е установено, че помагат при лечението на камъни в жлъчката, включват хомеопатия, традиционна китайска медицина и акупунктура. Във всички случаи е необходима консултация с опитни специалисти.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top