Google+
Home / Любопитно / 6 любопитни факта за лечението с… музика

6 любопитни факта за лечението с… музика

Повечето хора знаят от собствен опит, че високите, бързи звуци действат ободряващо. Музиката може да влияе също на концентрацията и творческото мислене.

Ако свирите на пиано или китара, ако пеете в хор, сигурно сте музикални. За да участвате в терапия с музика обаче не е необходимо да владеете инструмент. Напротив, терапевтите предпочитат пациентите им да импровизират на воля – с гонг, с барабанче, с ксилофон. Често най-фалшивите тонове помагат да се подобри състоянието на болния.

Лечение с музикаПри това не е задължително всички пациенти да се опитват да свирят на някакъв инструмент. Понякога е достатъчно само да слушат. Според състоянието на болните се предписва активна или рецептивна музикална терапия – и то нерядко с учудващи резултати.

1. Звуците отключват несъзнателно протичащи процеси в мозъка ни 

Тази област все още се изследва. Едно е сигурно – музиката влияе на дишането, пулса и мускулните рефлекси. Тихите, бавни звуци с проста хармония успокояват електрическите импулси в мозъка. Тя въздейства на част на мозъка, за която учените предполагат, че е център на чувствата. Затова сърцето бие по-бързо, на устните се появява ycмивка, понякога дори потичат сълзи. Задейства се и дълготрайната памет. Любимите песни ни напомнят за миналото.

2. Музиката е в състояние да ни освободи от страховете, да облекчи хронични болки и да намали влудяващия шум в ушите 

Може да улесни придвижването на болните от Паркинсон и да предотврати епилептични припадъци. При преждевременно родените майчините песни нормализират дишането. Музиката успокоява също и хиперактивните деца. Дори пациенти в кома реагират на звуците.

3. Музиката въздейства на много основно ниво 

Когато комуникацията не е възможна чрез езика, жестовете и мимиката, ритъмът и мелодията все пак стигат до духа. Тогава се говори за „ранен диалог“ – в утробата на майката детето чува сърдечния й ритъм, шума на кръвта, дишането и гласа й. Преди още да знае да говори, то се ориентира по звуци и ритми. На такова ранно, невербално ниво на комуникация, хората реагират и в дълбока старост.

4. При терапията с музика пациентите могат да комуникират и да изразяват вътрешните си изживявания, без да говорят

 Това е особено важно за пациенти, преживели инсулт. Подходяща е също така при възрастни, които са с деменция, неспокойни или затворени в себе си. Във все повече старчески домове в Европа терапията с музика се прилага, за да се подобри качеството на живот на обитателите там.

5. Добри резултати се получават прu загуба на способности, които са били съвсем естествени преди 

В началото пациентите се обучават на барабан на най-прости ритми, пише най-харесваното здравно издание у нас „Здравен журнал“. После се опитват да свирят обикновени мелодии на пиано. Така те получават отново контрол над парализираните си ръце и пръсти. Освен това пеят песни, при което упражняват особено внимателно образуването на звуците.

Правени са сравнителни изследвания на две групи пациенти. Едната е с музикална терапия, другата – с обичайната гимнастика и медицинска рехабилитация. Установява се, че упражненията на барабан и пиано постигат значително по-добри резултати от обикновената рехабилитация.

6. Терапията с музика се прилага вече по-широко – за преодоляване на cmреса, за изразяване на скрити чувства 

Ако причините са психически, тя предлага добри шансове. При болните от тинитус се използва фактът, че определени области в слуховия център са винаги активни. Чрез външните звуци тези области се „учат” да потискат шума в ушите – успешно в 80% от случаите.

В бъдеще приложението на тази терапия ще бъде още по-широко и при физически проблеми. Но все пак на първо място ще остане терапията на душевни страдания.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top