Google+
Home / Любопитно / Енергийните напитки са по-опасни, отколкото предполагате! Ето как съсипват организма ви!

Енергийните напитки са по-опасни, отколкото предполагате! Ето как съсипват организма ви!

Те са богати на захар и кофеин, често се консумират едновременно с алкохол и полемиките около тях не стихват.

Какво има в тях?

Те са направени от подсладена газирана вода и кофеин. Някои съдържат таурин – аминокиселина, която участва в дейността на невроните. Други са обогатени с Д-глюкуронова киселина – производно на захарта, което energijni napitkiблагоприятства изхвърлянето на токсините и преборва умората. В рецептата понякога са добавени витамини В, които участват в енергийната обмяна на веществата и играят роля за подобряване на интелектуалната и физическата форма. Нерядко се използват и екстракти от стимулиращи растения – гуарана, женшен и др.

Енергийни или енергизиращи?

Въпросът не е само езиков. Енергизиращите напитки отговарят на строга регламентация и имат за цел да компенсират по най-бърз начин загубата на минерали, настъпила след голямо физическо усилие. Енергийните напитки не са приспособени към нуждите на спортистите, макар че много хора ги пият, докато тренират. Всъщност, техният състав и концентратрацията им ги правят неподходящи за консумация по време на спорт. Те могат да доведат до повишаване на телесната температура и обезводняване. Освен това кофеинът благоприятства елиминирането на калция и магнезия от организма, като по този начин повишава риска от мускулни спазми и нарушен сърдечен ритъм.

Рисковано ли е да се смесват с алкохол?

Енергийните напитки намаляват чувството за замайване от алкохола и това кара хората да продължават да пият, без да си дават сметка за състоянието си, пише сп. "Здравен журнал". Те обаче не ускоряват разграждането на алкохола в организма и рисковете при шофиране нарастват. Добре е това да се знае, като се има предвид, че една трета от техните почитатели ги приемат редовно заедно със спиртни напитки.

Подходящи ли са за деца?

Така както кафето, чаят и възбуждащите безалкохолни, енергийните напитки са неподходящи за деца и тийнейджъри в ранна възраст. Европейско проучване показва обаче, че 18% от децата на възраст от 3 до 10 години вече са ги опитвали. Младият организъм е по-чувствителен към кофеина и се стига да нарушен сън и нервност. Бременните и кърмещите жени също трябва да се въздържат да ги консумират.

Да ги избягваме ди?

Енергийните напитки не бива да се съчетават с алкохол и да се консумират по време на спорт, както и при неврологични или психиатрични проблеми. Те са неподходящи също при сърдечносъдови, бъбречни и чернодробни заболявания. Бъдете внимателни в случай, че през деня консумирате и други източници на кофеин. Ако имате нужда от ободряване, по-добре изпийте едно кафе. А ако умората ви измъчва, не се опитвайте да я маскирате, а си починете!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top