Google+
Home / Любопитно / Как да намалим лесно вредната сол?

Как да намалим лесно вредната сол?

Световната здравна организация препоръчва дневната консумация на сол да бъде сведена до 7-8 грама. На практика обаче е много трудно да направим това изчисление, като се има предвид, че солта се съдържа в многобройни продукти – хляб, колбаси, сирена, готови храни… Следи от нея се намират дори в сладките продукти!

Гледайте етикетите на храните

По етикетите можете да следите дали има добавена сол и колко е тя. Не купувайте продукти, чието съдържание на sol vrediсол не е указано, защото най-вероятно то е доста високо. Опитайте се да изчислите количеството на солта в един типичен за вас в хранително отношение ден.

Не прекалявайте със солта, когато готвите

– За предпочитане е да използвате пресни продукти, които не са преминали през никаква обработка. Зеленчуците, месото и рибата в естествено състояние съдържат съвсем малко сол, но консервирани, полуготови или замразени, вече са доста по-солени.

– По-добре солете яденето, докато го готвите, а не след това, защото по време на варенето или задушаването продуктите поемат солта и стават по-вкусни, докато ако солите накрая, ще употребите по-голямо количество за същия ефект.

– Наблегнете на ароматните треви – те не само ще ви доставят ценни витамини, но и ще намалят нуждата от сол, поради това, че подсилват вкуса на храната.

Намалете количеството й постепенно

– На небцето са необходими около 15 дни, за да свикне с нови, не така силни вкусове, пише сп. „Здравен журнал“.

– Не солете храната, преди да сте я опитали.

– Намерете си солница с малки дупки.

– Избягвайте в рамките на едно хранене да комбинирате солени продукти, разнообразявайте ги с леко подправени салати.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top