Google+
Home / Бабините лекове / При кои здравословни проблеми се препоръчва бирената мая?

При кои здравословни проблеми се препоръчва бирената мая?

Бирената мая е перфектно допълнение към здравословния начин па живот, особено на тези, които са вегетарианци, спазват някаква ограничаваща диета или се възстановяват след заболяване, пише най-четеното здравно списание у нас „Здравен журнал“.

Тя помага на хората, които живеят в неблагоприятни условия, имат снижен имунитет и страдат от хронични болести.

Полезна е при липса или недостиг на витамини, при акне, чувствителна кожа, косопад, хепатит, анемия,при работа и среда с повишена радиации, при високи физически натоварвания и спортни тренировки.

Бирената мая може да бъде „жива“ или не и зависимост от това на каква температура с била приготвена. И в двата случая е много богата на магнезий, фосфор, цинк и желязо, както и на витамини от група В.

Само „живата“ й форма обаче запазва пробиотичните си свойства и може да подсили чревната флора. На опаковката на бирената мая винаги трябва да е уточнено дали е „жива“ или не.

Как се употребява?

Какво лекува бирената мая?

За какво е полезна бирената мая?

Можете да използвате бирена мая на прах или на гранули за посипване в киселото мляко, в супата или върху салатата – една супена лъжица на ден в продължение на повече от три месеца.

Полезна за кожата, косата и ноктите

Бирената мая е важен източник на витамини В1, В2, В3, В5, В6, В8, В9 и В12, а това са витамините, които участват в растежа и възстановяването на тъканите в организма.

В6 и В8 са свързани с производството на аминокиселени, важни са състоянието на кожата и косата.

Добре се отразяват след бременност и раждане. Бирената мая на капсули или хапчета се приема по 1-2 пъти дневно в продължение на един месец през пролетта и есента.

Предпазва чревната флора
В „живата“ си форма бирената мая запълва свободните ниши в чревната лигавица и това възпрепятства патогенните бактерии да се настанят там.

Взимайте по 1 капсула жива мая сутрин и вечер в продължение на 2-3 седмици през пролетта или в началото на есента, както и след прекарани инфекции и лечение на антибиотици.

Внимание!
Бирената мая не се препоръчва при остеопороза, защото влияе неблагоприятно върху усвояването на калция.

Тя е неподходяща за хора, които имат непоносимост към глутен. По-честото и продължително приемане на бирена мая може да доведе до подуваме на корема и газове.

По принцип бъдете внимателни в употребата й – не повече от 3 ч.л. на ден ограничен срок от време.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top