Google+
Home / Любопитно / Как пъпешът помага на здравето?

Как пъпешът помага на здравето?

Можем ли да си представим лятото без аромата и прекрасния вкус на пъпеша? И като десерт, и като предястие този плод ни носи ваканционно настроение и помага на здравето.

В Древен Египет са отглеждали пъпеши още през 5-и век преди Христос. Оттам те са направили дълго пътешествие до Персия и Индия. През Армения проникват в Европа и достигат до римските монаси, които през Ренесанса отглеждат кръгъл сорт с оранжева вътрешност и много приятен вкус. Това става близо до Рим, в градчето Канталупо, което дава името на въпросния сорт – канталуп.

Горещият климат на неговата родна африканска земя е дарил пъпеша с дебела кора. Това му позволява да остане сочен. Първите пъпеши са били малки и почти без захар, днешните сортове са по-големи и сладки, пише сп. „Здравен журнал“.


Нискокалоричен и освежаващ

Пъпешът съдържа около 90% вода, което го прави незаменим за топлото лятно време. Енергийната му стойност е 48 ккал за 100 г. Калоричността му зависи директно от нивото на глюцидите, които най-често са 10-12%.

Сред витамините на първо място пъпешът ни дава провитамин А /или каротин/. Заедно с кайсията и мангото той е един от най-богатите на този витамин плодове. Ако вътрешността му е оранжева, количеството на каротин е 2 мг на 100 г, но ако е зелена, то е едва 0,1-0,З мг.

Как пъпешът помага на здравето ни

Как пъпешът помага на здравето ни

Съдържанието на витамин С в пъпеша е по-високо отколкото в ябълката, крушата или кайсията.

От минералите откриваме най-вече калий – 300 мг на 100 г. Калият придава на пъпеша диуретични качества.

Многобройни са и олигоелементите – желязо, цинк, мед, манган, йод, бор и други.

Фибрите, които се съдържат в пъпеша /1 г на 100 г/, са съставени главно от хемицелулоза и пектин. Те стимулират чревната дейност.

Полезен за организма

Каротинът в пъпеша е силен антиоксидант. Отдавна учените изследват ефекта му в превенцията му на онкологични заболявания. Препоръчва се консумация на пъпеш срещу рак на простатата и рак на дебелото черво.

Доказано е, че този вкусен плод помага за поддържането на добри нива на кръвното налягане, благодарение на високото съдържание на вода и калий. Минералите калий и магнезий в оранжевия плод помагат за правилното функциониране на инсулин в човешкия организъм. Именно по този начин се регулира нивото на кръвната захар.

Фруктозата в пъпеша е по-сладка от захарта, но не стимулира инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, а това е от значение за диабетиците.

Пъпеш се препоръчва и на дамите, които планират бременност, бременните, децата и хората с хронични заболявания, тъй като е богат на фолиева киселина. Препоръчителна дневна доза: само 150 г.

Символ на лятото

Пъпешът е много често на лятната трапеза. У нас се консумира повече като десерт или за освежаване в следобедните часове. В други европейски страни го харесват и като предястие в комбинация с пушена шунка и свежа мента.

Кърмещите жени трябва да го консумират умерено, защото той има лаксативен ефект върху бебето!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top