Google+
Home / Любопитно / С кои заболявания се справя рефлексотерапията?

С кои заболявания се справя рефлексотерапията?

Рефлексотерапията изследва и разработва разнообразни методи за въздействие върху определени зони на човешкото тяло с цел лечение на различни заболявания.

В основата на този метод е залегнал принципът па рефлекса – най-универсалният механизъм на нервната дейност.

Рефлексотерапията се осъществява е помощта на акупунктурни игли, електропунктура, обгаряне, масаж, както и чрез електронно-йонни, светлинни, звукови, медикаментозни и други дразнители.

Основната задача на специалиста, който определя ефективността на разнообразните начини на рефлексотерапията, е да установи точно местата с най-голяма концентрация на рецептори в кожата и свързаните е тях вътрешни органи.

В медицината са добре известни (т.нар. зони на Хед), назовани така по името на техния откривател, английския невролог Хенри Хед. Това са участъци на кожата, в които настъпват промени при различни вътрешни болести.

Какво лекува рефлексотерапията?Понякога човек може да подскочи от болка само от докосването на мека четчица до кожата на някой от тези участъци.

По-малко известни и не така добре проучени са многобройните точки на рефлексотерапията, открити по емпиричен път от представителите на източната медицина.

При провеждане на рефлексотерапия е важно да се избере рационален метод за въздействие върху точките.

Ако той е установен правилно, положителният резултат е възможен дори при такива тежки заболявания, като множествена склероза, болестта на Паркинсон, рак, парализа и др.

Рефлексотерапията се използва заедно и с други видове терапия и е доста ефективно средство за лечение, възстановяване на работоспособността, борба с умората и общо укрепване на здравето.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top